02 mai 2022 | 10:55

Resturile amartizării Perseverance, fotografiate de NASA și publicate: cum vor ajuta aceste fotografii în viitoarele misiuni

ACTUALITATE
Resturile amartizării Perseverance, fotografiate de NASA și publicate: cum vor ajuta aceste fotografii în viitoarele misiuni

În februarie 2021, roverul Perseverance a amartizat pe Marte, după o călătorie de șapte luni. Carcasa, în formă de con, a avut rol de protecție în timpul călătoriei sale în spațiu, ajutând suficient astfel încât totul să decurcă ca la carte.

Imediat după amartizare, Perseverance a trebuit să lase această componentă în urmă, pentru a putea să cutreiere planeta. Pe 19 aprilie, elicopterul însoțitor al roverului, Ingenuity, a făcut câteva fotografii cu resturile rămase pe locul de aterizare, iar acum NASA a distribuit aceste imagini.

Imaginile surprinse de NASA, cu resturile amartizării roverului Perseverance, ar putea ajuta viitoarele misiuni

Ian Clark, de la JPL, a spus că Perseverance a avut cea mai bine documentată amartizare din istoria NASA, iar fotografiile făcute de Ingenuity oferă o perspectivă diferită care ar putea ajuta la asigurarea unei aterizări mai sigure pentru viitoarele nave spațiale. Aceasta include misiunea Mars Sample Return Lander, care va prelua mostrele colectate de Perseverance, astfel încât ele să poată fi trimise înapoi pe Pământ, pentru analiză.

„Din imagini putem observa faptul că sistemele noastre au funcționat așa cum trebuiau ele să funcționeze și oferă chiar și un set de date și de informații de inginerie pe care le putem folosi pentru planificarea returnării probelor pe Marte; va fi uimitor. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, imaginile sunt fenomenale”, a explicat Ian Clark.

În fotografia de mai sus (cea de la începutul articolului), poți vedea ce a rămas din carcasa roverului, dar și rezultatul general al navei spațiale care a picat pe Marte. NASA a observat, de asemenea, că stratul protector al carcasei a rămas intact, la fel și liniile de suspensie care leagă carcasa de parașuta care este acum îngropată în sol.

Oamenii de știință ai agenției vor analiza imaginile în următoarele săptămâni pentru a determina un verdict final care va include, probabil, informații care ar putea ajuta misiunile viitoare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele