Ministrul Sănătății din Germania, la un pas să fie răpit. Suspecții voiau să provoace o pană de curent la scară națională

Ministrul Sănătății din Germania, la un pas să fie răpit. Suspecții voiau să provoace o pană de curent la scară națională

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că un complot dejucat de răpire a acestuia arată că există forțe în joc care folosesc protestele împotriva restricțiilor COVID-19 pentru a destabiliza statul și sistemul democratic al țării. Procurorii au declarat joi că au reținut patru persoane suspectate că au complotat să-l răpească pe ministru și să distrugă instalațiile electrice pentru a provoca o întrerupere a curentului la nivel național.

Karl Lauterbach, aproape de a fi răpit

„Aceasta este o mică minoritate în societatea noastră, dar sunt extrem de periculoase”, a declarat Lauterbach într-o conferință de presă.

Suspecții erau afiliații unor grupuri care au protestat împotriva restricțiilor legate de COVID-19 și mișcării de extremă dreapta „Reichsbuerger”, care neagă existența statului german modern, a precizat parchetul din orașul de vest Koblenz într-un comunicat.

„Acest lucru arată că protestele COVID nu s-au radicalizat doar, ci că este vorba despre mai mult decât COVID”, a spus Lauterbach, potrivit Reuters.

Complotul de răpire a acestuia este cel mai recent dintr-o serie de incidente care au scos în evidență furia unor germani față de restricțiile asupra celor nevaccinați și propunerile de a face vaccinarea obligatorie pentru publicul larg.

În decembrie, poliția a dejucat un complot al activiștilor anti-vaccinare de ucidere a premierului de stat al Saxoniei în estul Germaniei.

Campania de vaccinare a Germaniei se clatină, aproximativ 76,6% din populatie a primit cel puțin o doză,  mai puțin decât în alte țări vest-europene precum Italia sau Spania, unde cifrele sunt cu mult peste 80%.

Camera inferioară a parlamentului german a respins săptămâna trecută vaccinările obligatorii împotriva COVID-19 pentru persoanele de peste 60 de ani, într-o altă înfrângere a cancelarului Olaf Scholz, care a fost deja nevoit să renunțe la planurile pentru mandatul de vaccinare pentru toți adulții, deoarece nu a reușit să adune o majoritate parlamentară.

Suspecții din spatele ultimului complot au comunicat într-un grup de chat numit Vereinte Patrioten, în germană pentru Patrioții Uniți, și „au intenționat să provoace condiții asemănătoare războiului civil și, în cele din urmă, să răstoarne sistemul democratic din Germania”, a spus procuratura.

Autoritățile au percheziționat miercuri 20 de proprietăți din mai multe state germane, confiscând arme, inclusiv muniție și o pușcă de asalt Kalashnikov, numerar în euro și valută străină, precum și lingouri de aur și monede de argint. Ei au găsit, de asemenea, certificate de vaccinare falsificate și teste COVID, a spus biroul.

Biroul a cerut unui judecător să emită mandate de arestare pentru cei patru suspecți reținuți, toți cetățeni germani. Un al cincilea suspect este în libertate.

Citește și: