Ministrul rus al Apărării ar fi suferit un infarct. Totul s-ar fi întâmplat după o confruntare aprinsă cu Vladimir Putin

Ministrul rus al Apărării ar fi suferit un infarct. Totul s-ar fi întâmplat după o confruntare aprinsă cu Vladimir Putin

Ministrul ucrainean Anton Gherșcenko a afirmat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a suferit un atac de cord după o confruntare aprinsă cu președintele rus Vladimir Putin, în care acesta l-a acuzat direct de „eșecul” operațiunii sale militare speciale din Ucraina.

Ministrul ucrainean a susținut că acesta este motivul pentru care ministrul apărării, cel despre care se crede că este al doilea creier al războiului, nu a mai fost văzut în public din 11 martie. Pe 24 martie, ministrul rus al apărării a fost văzut din nou la televizor. Cu toate acestea, nu se știe dacă imaginile erau noi sau vechi.

Ce s-a întâmplat cu Serghei Șoigu

Update 12:30 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avut o întâlnire oficială sâmbătă, scrie presa de la Moscova.

Informația vine după ce s-a scris că ministrul a suferit un infarct.

Agenția TASS, citată de CNN, a scris că Șoigu a participat la o discuție cu Ministerul de Finanțe al țării pe tema furnizării de arme avansate pentru conflictul din Ucraina.

Este vorba despre  „complexe robotizate, suport informațional și echipamente de război electronic și, desigur, logistică, așa cum a fost întotdeauna cazul”, ar fi spus Șoigu, potrivit TASS.

„Ținând cont de provocările cu care ne confruntăm astăzi, ne mișcăm conform planului în implementarea contractului privind achizițiile de stat pentru apărare”, a continuat el.

Joi, pentru doar câteva secunde, Serghei Șoigu a revenit pe ecranele televizoarelor rusești, stând în loja din colțul unei teleconferințe cu Vladimir Putin.

Ministrul rus al apărării, probabil omul cel mai responsabil pentru eșecul operațiunii militare ruse din Ucraina, nu mai fusese văzut în public de 12 zile. Nici șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov, nu fusese văzut.

Începuseră să circule zvonuri că aceștia ar fi fost pedepsiți pentru invazia eșuată, care nu a reușit să captureze orașe ucrainene cheie precum Harkov sau Kiev și a aruncat Rusia în izolare economică.

Rușii îl văzuseră deja pe Putin cum l-a intimidat și umilit pe șeful serviciului de informații externe al țării, Serghei Narîșkin, în timpul unei întâlniri televizate cu privire la soarta teritoriilor controlate de Rusia în estul Ucrainei.

De atunci, jurnaliștii au depus rapoarte despre o anchetă în cadrul direcției FSB responsabilă cu serviciile de informații externe, inclusiv cu privire la Ucraina, și despre arestarea unui oficial de rang înalt din garda națională a Rusiei.

Dispariția lui are legătură cu războiul Rusiei în Ucraina?

Nu este clar dacă vreunul dintre aceste evenimente are legătură cu războiul Rusiei în Ucraina, un efort care se desfășoară conform planului, a declarat joi un oficial al Ministerului rus de Externe. Pentru mulți ruși, însă, este evident că războiul nu decurge conform planului, iar așteptările observatorilor de la Kremlin sunt că oameni precum Shoigu ar putea purta vina.

În cadrul unui vid de informații, zvonurile despre furia lui Putin pe subordonații săi au rămas, de asemenea, doar la stadiul de zvonuri, scrie The Guardian.

Agentstvo, un site independent de știri din Rusia, a declarat că o sursă a afirmat că Șoigu, unul dintre cei mai de încredere oameni din țară conform sondajelor de opinie, are probleme cardiace.

Până joi, subiectul a fost adus în discuție la o conferință de presă zilnică organizată de Kremlin.

„Ministrul apărării are multe de rezolvat în acest moment, după cum puteți înțelege”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul unui briefing, negând că Șoigu ar fi bolnav. „O operațiune militară specială este în curs de desfășurare. Cu siguranță, acum nu este chiar momentul potrivit pentru activități mediatice. Acest lucru este destul de ușor de înțeles”.

Sesizând o problemă, Kremlinul l-a readus imediat pe Șoigu la televiziune. Clipul difuzat joi a fost neobișnuit: o teleconferință a Consiliului de Securitate cu Vladimir Putin, în care Șoigu ar fi raportat „progresele înregistrate în cadrul operațiunii militare speciale și eforturile depuse de armată pentru a furniza ajutor umanitar, a asigura securitatea și a restabili infrastructura vitală pe teritoriile eliberate”.

Sunetul a fost oprit, iar Șoigu a apărut pentru doar câteva secunde, camera fiind deblocată pentru scurt timp pentru a-l arăta stând în fața mai multor steaguri rusești într-o locație neștiută. Apoi, a dispărut din nou din spațiul public.

 

Citește și: