Meseriile “murdare” din România sunt la mare căutare: salariile sunt și de 10.000 de lei pe lună, dar puțini se încumetă să se bage

Meseriile “murdare” din România sunt la mare căutare: salariile sunt și de 10.000 de lei pe lună, dar puțini se încumetă să se bage

O zicală spune că “meseria e brățară de aur“ și fiecare persoană care muncește trebuie respectată, indiferent de ce anume face. Chiar dacă mulți dintre noi nu am practica multe dintre meseriile “murdare”, cum ar fi gunoier sau medic legist, acestea sunt foarte importante. Și bine plătite.

Spre exemplu, un angajat care lucrează în salubritate încasează lunar aproximativ 2.400 de lei, procentul fiind în creștere față de anul precedent cu 11%. Cu toate astea, conform acelorași date statistice ale INS, salariul unui gunoier a fost cu cel puțin 30% mai mic decât venitul mediu pe economie. În plus, la salariul încasat, un angajat din salubritate mai primește o boficiație denumită spor pentru rușine, în procent de 15%. Un șofer care lucrează în același sistem de salubritate, conform INS, încasează lunar aproximativ 3.300 de lei, la care se adaugă același procent de 15% spor de rușine.

Meseriile murdare, plătite bine

La un pol opus, medicii legiști în timpul autopsiei trebuie să îndeplinească obiectivele și să observe cu atenție cadavrul pentru dovezi post-mortem. Ei caută indicii prin investigarea internă și externă a corpului. Ei pot studia țesuturile, celulele, organele și fluidele corporale de la persoanele decedate și apoi pot evalua datele colectate pentru a determina cauza decesului. Destul de greu, dacă n-ai un stomac “tare”. Ca referință, salariul brut al unui medic legist în România este de aproximativ 35.000 de lei.

Rămânând tot în sfera medicinei, un gastroenterolog este cel care “verifică” traseul mâncării de la intrare până în stomac, apoi mai departe. Nu este o meserie plăcută sau ușoară, dar este una bănoasă. Un gastroenterolog debutant câștigă peste 6.000 de lei net în spital de stat şi 10.000 de lei net lunar în sistemul privat.

Una dintre cele mai dezvoltate meserii este cea de miner. Boli de plămâni și ale sistemului respirator, murdărie, praf, pe scurt, condiții de muncă mizere. Dar salariul este unul foarte bun: 70.000 de dolari pe an, plus sporuri.

În final, dacă n-ai un stomac tare, nu te angaja să cureți toaletele publice. Concerte, festivaluri, parcuri – probabil ai intrat vreodată într-o toaletă din aceste locuri și știi la ce mă refer.