Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale în Franța. Susținătorii lui Marine Le Pen au protestat în stradă

Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale în Franța. Susținătorii lui Marine Le Pen au protestat în stradă

După ce a beneficiat de un avânt puternic înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, candidata Marine Le Pen a pierdut în fața lui Emmanuel Macron. Imediat după aflarea rezultatelor, președintele francez le-a mulțumit cetățenilor pentru că l-au reales pentru încă cinci ani în funcția de lider. Macron a precizat, de asemenea, că va fi „președintele tuturor”.

Emmanuel Macron rămâne președintele Franței

Emmanuel Macron a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, în fața candidatei de extremă-dreapta, Marine Le Pen. Acesta a câștigat scrutinul cu 58,55% din voturi, în timp ce Le Pen a obținut 41,45% din voturi.

La scurt timp după desemnarea câștigătorului, câteva sute de manifestanți s-au adunat în cartierul central Chatelet din Paris, pentru a protesta față de rezultatul prin care Macron a fost reales în funcția de președinte al Franței. Forțele de ordine au încercat să înlăture mulțimea furioasă cu gaze lacrimogene.

Declarații după aflarea rezultatelor

Reales președinte pentru încă cinci ani, Emmanuel Macron le-a mulțumit francezilor pentru că l-au votat și a spus că votul alegătorilor a blocat venirea lui Marine Le Pen în fruntea țării. Liderul francez a defilat pe lângă Turnul Eiffel împreună cu soția sa, Brigitte, și înconjurat de mulți copii, în timp ce cânta imnul UE (Oda bucuriei a lui Beethoven. Discursul președintelui Franței s-a încheiat în aplauzele susținătorilor și cu imnul țării, cântat pe scenă.

„După cinci ani de crize excepționale, azi, pe 24 aprilie 2022, o majoritate mi-a acordat încrederea pentru încă cinci ani. Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot.

De asemenea, am un gând și pentru cei care nu au votat, tăcerea este un răspuns. De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid, ci sunt președintele tuturor. Știu că, pentru mulți dintre compatrioți care au votat pentru extremă-dreapta, sunt supărați și furioși și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri”, a spus Macron.

Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea la urne

Pe de altă parte, Marine Le Pen s-a adresat suporterilor săi la puțin timp publicarea primelor estimări ale alegerilor prezidențiale. În aplauzele fanilor, candidata de extremă-dreapta și-a recunoscut înfrângerea la urne, dar a afirmat că rezultatul reprezintă încă o victorie pentru partidul ei.

„Am fi putut vedea un mare vânt de libertate să bată peste această ţară, dar alegătorii francezi au decis altfel. După două săptămâni de metode nedrepte, brutale și violente îndreptate împotriva noastră, ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi”, a declarat politiciana după aflarea rezultatelor.

Marine Le Pen a mai precizat că adversarii săi i-au considerat partidul mort „de o mie de ori şi de o mie de ori s-au înşelat”.

Citește și: