“Marea Săracilor”, locul din România în care nu te costă nimic să te bucuri de apă sărată

“Marea Săracilor”, locul din România în care nu te costă nimic să te bucuri de apă sărată

Veniturile românilor prezintă o discrepanță foarte mare. În timp ce unii își petrec vacanța într-un loc exotic, alții își permit o vacanță pe litoralul românesc. Există și ce-a de-a treia posibilitate: „marea săracilor”. Află unde te poți bucura de apă sărată fără a te costa ceva.

Vara este aici și românii iau cu asalt plajele litoralului românesc. Dacă nu te numeri printre cei care își permit un astfel de răsfăț, află că există și variante mai ieftine, unde te poți relaxa pe vreme caniculară. Multe dintre acestea sunt locuri sălbatice, care nu sunt amenajate, însă cu siguranță natura de acolo îți va oferi liniștea de care ai nevoie.

O opțiune pentru tine poate fi comuna Telega din județul Prahova. Aceasta este cunoscută de căre cei pasionați de balneoterapie și ascunde numeroase lacuri cu apă sărată din Sud-Estul României. Unele lacuri au fost concesionate și ulterior amenajate, astfel că va trebui să plătești o taxă la intrare.

Există, de asemenea, lacuri cu apă sărată unde nu trebuie să plătești nimic, localnicii numindu-le „marea săracilor”. Acestea se află în spatele vechiului complex turistic, iar acolo poți ajunge doar pe jos. Pentru a ajunge la lacul sărat, va trebui să urci munții de sare cu mare atenție, având în vedere că zona respectivă este una abruptă.

Lacul sărat de la Telega statiune
Băile Minerale Telega din județul Prahova (Foto: Facebook)

„Marea săracilor” care nu te costă aproape nimic

În cazul celor care preferă apa dulce, și aceștia au la dispoziție un astfel de loc, fiind vorba despre lacul de acumulare de la Paltinu. Pentru a putea ajunge aici, trebuie să intri în Câmpina pe DN1, iar la cea de-a treia intersecție semaforizată, trebuuie să virezi dreapta spre Telega și Valea Doftanei.

De acolo până la baraj sunt aproximativ 15 kiloemtri. După ce ai trecut de viaduct, trebuie doar să mai găsești un loc de parcare și de campare. Pădurea de lângă îți oferă numeroase drumeaguri care te vor duce aproape de apă.

Ceea ce trebuie să iei în considerare este faptul că apa de aici este rece din cauza râului Doftana. Pe malul lacului poți găsi mai multe zone de camping, așa că îți poți lua cu tine toate accesoriile de plajă. Nu este necesar să iei cu tine umbrela de plajă pentru că pădurea îți oferă umbra de care ai nevoie.

Cei dar sunt dornici de o baie pe vreme caniculară, dar și de pescuit, pot alege lacul de la Brebu. Acesta se regăsește în spatele Muzeului „Curtea Domnească”, iar ca să ajungi acolo va trebui să ocolești zidurile pe partea stângă, iar apoi să cobori pe panta asfaltată.

Există și o intrare secretă către lac: o poartă mică în zidul Curții Domnești. Odată intrat aici, vei putea descoperi parcul și livada din spatele muzeului, iar de acolo până la lac, mai este o distanță mică de mers. Scăldatul nu este recomandat din cauza curenților puternici.

Baile Minerale telega judet Prahova apa sarata
Băile Minerale Telega (Foto: Facebook)
Citește și: