Marcel Ciolacu, despre livrarea de armament către Ucraina: „S-au făcut aceste deplasări ca să oferim mai mult ajutor”

Marcel Ciolacu, despre livrarea de armament către Ucraina: „S-au făcut aceste deplasări ca să oferim mai mult ajutor”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au fost, marți, 26 aprilie, în Ucraina, unde s-au întâlnit cu liderul Volodimir Zelenski, premierul Denis Șmihal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Ulterior, oficialii români au vizitat orașele Borodianka și Irpin, distruse aproape complet de armata rusă. Liderul PSD a dezvăluit ce discuții a purtat cu șeful statului ucrainean despre livrarea de armament.

Marcel Ciolacu dezvăluie ce a vorbit cu Volodimir Zelenski la Kiev

Despre posibilitatea ca țara noastră să livreze muniții în Ucraina, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat, joi, 28 aprilie, la sediul PSD, că România trebuie să fie pregătită legal, motivând că de aceea s-au făcut aceste deplasări la Kiev, pentru a oferi mai mult ajutor.

„A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina”, a afirmat Ciolacu.

România se alătură țărilor care trimit armamanent Ucrainei?

Întrebat dacă suntem pregătiţi să trimitem armament Ucrainei, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns afirmativ.

„Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face-to-face (trd. rom. față în față) şi, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Solicitările Kievului sunt analizate de Guvernul de la București

Deocamdată, Marcel Ciolacu nu a discutat cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre tipul de echipament care ar putea fi trimis în Ucraina, cert este că „România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică”. Bucureștiul va analiza solicitările Executivului de la Kiev privind furnizarea de arme către Ucraina, a afirmat și prim-ministrul Nicolae Ciucă, miercuri.

„Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie”, a subliniat premierul român într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Trei oficiali români au mers în Ucraina în a treia zi de Paște

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au efectuat o vizită oficială în Ucraina. Delegația României a fost primită de liderul Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre războiul declanșat de Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Citește și: