Ministrul Apărării, despre motivul pentru care premierul a mers în Ucraina: „Mi se pare firesc să fim și noi acolo”

Ministrul Apărării, despre motivul pentru care premierul a mers în Ucraina: „Mi se pare firesc să fim și noi acolo”

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, marți, 26 aprilie, la Kiev, cu premierul român Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cu care au discutat despre sprijinul Bucureștiului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, a anunțat serviciul de presă prezidențial. Ce spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre vizita oficialilor români.

Trei lideri politici români au mers în Ucraina, unde s-au întâlnit cu Zelenski

În timpul discuțiilor, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit guvernului României pentru asistență, inclusiv pentru ajutorul de apărare pe care l-a oferit țării sale. „Vizita dumneavoastră este un semnal important și clar al sprijinului Ucrainei în războiul împotriva Federației Ruse”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Premierul României a făcut o vizită la Kiev. I-am mulţumit pentru susţinerea politică şi pentru apărare. Am discutat nu doar despre cooperarea bilaterală dintre statele noastre şi activitatea comună pentru protejarea libertăţii în Europa, dar şi despre cooperarea la nivelul UE. Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre. Am convenit să muncim împreună şi mai mult pentru a asigura securitatea în regiunea noastră”, a explicat Zelenski.

De asemenea, șeful statului ucrainean a lăudat poziția României cu privire la politica de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza conflictului cu Ucraina și asistența în organizarea tranzitului critic al ajutorului umanitar internațional către Ucraina, inclusiv al resurselor energetice. Zelenski și Ciucă au discutat și despre perspectivele integrării europene a Ucrainei, inclusiv problemele cooperării regionale și bilaterale.

Cum este văzută vizita oficialilor la Kiev de către Ministrul Apărării

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a susținut, miercuri, 27 aprilie, că deplasarea premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor la Kiev a fost „o vizită normală”, fiind firesc să fim şi noi acolo, ca să dăm un exemplu de solidaritate.

„O vizită normală, mi se pare firesc să fim şi noi acolo, să dăm un exemplu de solidaritate. România a dat din prima zi a războiului semne de solidaritate şi gesturi concrete de solidaritate. Acest gest al delegaţiei române a completat, să zic aşa, ajutorul pe care îl dăm, printr-o întâlnire simbolică, acolo, la Kiev, cu prietenii noştri din Ucraina”, a subliniat Dîncu.

Mesajul transmis de Nicolae Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au mers în Ucraina, unde au avut întâlniri cu Volodimir Zelenski, premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme. În plus, politicienii români au vizitat și localitățile Irpin și Borodianka, distruse de armata rusă.

Cu acest prilej, prim-ministrul român a transmis că țara noastră sprijină aspiraţiile Ucrainei de integrare în UE şi a reiterat disponibilitatea de a oferi ajutor refugiaţilor. Iar Marcel Ciolacu a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina și a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să-l joace în procesul de reconstrucție postbelică.

Citește și: