Zelenski respinge interdicția impusă bărbaților din Ucraina, care au vârstă de înrolare în armată. Statul Major a abolit măsura

Zelenski respinge interdicția impusă bărbaților din Ucraina, care au vârstă de înrolare în armată. Statul Major a abolit măsura

Ministerul ucrainean al Apărării a decis că bărbații cu vârstă de încorporare în armată nu trebuie să-și părăsească localităţile de reşedinţă, armata cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe rețelele sociale. Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea în Ucraina.

Ucrainenii cu vârstă de înrolare în armată nu mai au voie să părăsească localitatea de reședință

Update 6 iulie, ora 19.49. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ordonat ridicarea interdicției de circulație pentru bărbații cu vârsta de înrolare în armată, la doar o zi după anunțul Ministerului Apărării de la Kiev, notează The Kyiv Independent. Valeri Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a spus că renunță la această interdicție, după ce Zelenski i-a solicitat acest lucru.

Update ora 22.12. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski Zelenski cere explicații de la Statul Major cu privire la restricțiile de călătorie ale recruților. Liderul de la Kiev vrea să știe de ce s-a luat această decizie fără permisiunea sa.

„Îi cer Statului Major General să nu ia decizii similare fără mine în viitor”, a spus Zelenski, relatează Kyivindependent.

Știrea inițială: Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Vor fi controale în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor, anunță Statul Major al armatei ucrainene.

Val de critici la adresa armatei

Mesajul postat pe Facebook a atras sute de critici. Ministerul Apărării din Ucraina este acuzat de idioţenie, în timp ce unii atrag atenţia că decizia controversată ar putea încuraja corupţia din cadrul comisariatelor militare. Alţii se tem de amplificarea haosului economic, întrucât şoferii de TIR-uri şi autobuze nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea ca până acum.

Războiul Rusiei a strămutat mulți bărbați

Cert este că numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. Din cauza războiului, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în vestul Ucrainei. După declanşarea invaziei şi declararea legii marţiale în luna februarie, aceștia nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, grănicerii reţin cu regularitate persoane care încearcă să treacă frontiera în Republica Moldova sau în statele UE vecine, inclusiv România.

Când poate un bărbat să plece din Ucraina, în baza legii marțiale

În perioada legii marțiale, Decretul președintelui Zelenski din 24.02.2022 № 64/2022, „cu privire la impunerea legii marțiale în Ucraina”, interzice cetățenilor ucraineni de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să călătorească în străinătate. Conform cerințelor legislației, restricțiile privind trecerea frontierei nu se aplică persoanelor din această categorie:

– care dețin certificat de amânare a recrutării;

– care au avizul comisiei medicale militare;

– care cresc trei sau mai multi copii sub 18 ani;

– care cresc singure un copil (copii) sub 18 ani;

– întrețin un copil cu handicap sub 18 ani sau un adult cu handicap din grupa I sau II, până la împlinirea vârstei de 23 de ani;

– părinți adoptivi, tutori, asistenți maternali;

– care au plecat în alte state pentru rezidență permanentă;

– cadrele didactice, asistenții stagiari, studenți absolvenți și doctoranzii.