28 apr. 2022 | 18:57

MApN face precizări. Ce se întâmplă, de fapt, cu vehiculele militare americane apărute în România

ULTIMA ORĂ
MApN face precizări. Ce se întâmplă, de fapt, cu vehiculele militare americane apărute în România

Ministerul Apărării Naționale a venit cu o reacție imediată după ce o știre falsă rostogolită atât în presa de la noi cât și în cea străină susținea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina.

Autoritățile române spun că este vorba despre un exercițiu militar al NATO, planificat anterior, care se desfășoară la poligonul din Babadag.

Reacție fulger a MApN, după știrile false din presa străină. Ce au anunțat autoritățile

„În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogalniceanu, la începutul acestui an. Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați”, e anunțul făcut de  MApN.

Autoritățile române au menționat faptul că zilele acestea vor fi văzute în mod frecvent astfel de coloane și echipamente militare să fie având în vedere că militarii țărilor aliate prezenți în țara noastră desfășoară exerciții de instruire, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO.

„Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun”, arată MApN.

MApN vine de altfel și cu un apel la cetățeni și îi roagă pe aceștia să se informeze din surse oficiale și să nu cadă în capcana știrilor alarmiste.

Informații verificate și actualizate cu privire la activitățile desfășurate de militarii români și aliați pot fi găsite pe paginile oficiale de Internet ale MApN și ale marilor unitati din țară, precum și pe conturile de social media ale structuror militare participante, subliniază MApN.

Un ziar apropiat Kremlinului a publicat azi informații false despre România. Țara noastră a fost acuzată că vrea să intensifice conflictul din Transnistria.