Gigantul român care încheie un contract cu Tesla: investiția în regenerabile, o mare veste bună

Gigantul român care încheie un contract cu Tesla: investiția în regenerabile, o mare veste bună

Dezvoltatorul industrial și logistic român Element Industrial și furnizorul slovac de soluții de energie durabilă TESLA Group au semnat recent un parteneriat pe termen lung în care TESLA va produce și opera energie fotovoltaică pe acoperișurile proiectelor logistice ELI Parks.

Este important de reținut că Tesla Group nu are nicio legătură cu compania Tesla condusă de Elon Musk, cea dintâi având sediul în Europa și o istorie de peste 70 de ani.

„Acest parteneriat reflectă strategia noastră de a dezvolta un portofoliu sustenabil care să le permită chiriașilor noștri să-și acopere cel puțin 30% din consumurile din energie verde, cu un impact pozitiv direct asupra costului total de ocupare”, a declarat Andrei Jerca, Managing Director Element Industrial pentru thediplomat.ro

„Este, de asemenea, un angajament important din partea noastră către o logistică ecologică, durabilă, care va genera valoare pe termen lung atât pentru investitorii, cât și pentru ocupanții noștri. Strategia noastră se bazează pe concentrarea asupra nevoilor clienților noștri în ceea ce privește predictibilitatea afacerii, costul de ocupare mai mic, sprijinirea strategiei lor de creștere și dezvoltarea adevăratelor comunități de afaceri în parcurile noastre industriale. Având toate acestea în vedere, parteneriatul nostru cu TESLA Group a devenit natural, deoarece ambele companii împărtășesc aceleași principii și abordări de afaceri.”

Element Industrial dezvoltă în prezent un parc logistic de clasă A în zona Nord-Vest București, adiacent viitoarei Autostrăzi A0, unde, până la sfârșitul anului 2022, va avea un portofoliu de 100.000 mp livrați. Compania își propune să aibă în jur de 200.000 mp livrați în toată țara până în 2023, cu noi proiecte la Ploiești, Bacău și Brăila.

Investiții masive

Primul proiect care va fi echipat cu panouri fotovoltaice va fi ELI Park 4 (o clădire nouă de 20.000 mp) care va fi livrat la București în T2 2023.

„Suntem prezenți în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile din România din 2010, operând în prezent peste 20 MWp de parcuri fotovoltaice montate la sol și dezvoltând încă 900 MWp în tehnologie montată la sol. Prin acest parteneriat cu Element Industrial, ne concentrăm pe inovarea conceptuală a energiei solare pentru durabilitatea pe termen lung, care este misiunea noastră cheie”, spune Dušan Lichardus, președintele Consiliului de administrație al Grupului TESLA.

„Am reunit echipele de ingineri ale ambelor companii, pentru a optimiza construcția clădirilor pentru o instalare ușoară pe acoperișul fotovoltaic înainte de construcția lor fizică. Acest lucru reduce costurile și timpul de construire a unei centrale electrice locale, aducând o siguranță mai mare clădirilor și eficiență operațională pentru fotovoltaice.

Designul inovator al acestor centrale fotovoltaice locale montate pe acoperiș combină caracteristicile unice ale tehnologiei invertoare SolarEdge, cu sistemul de management al energiei TESLA AMOS (Advanced Microgrid Optimization System), pentru a oferi control operațional la nivel de panou individual, ceea ce aduce o producție mai mare, un OPEX mai mic, o durata de viață mai mare pentru tehnologie și cele mai înalte standarde de siguranță industrială pentru proprietarii de active”, a continuat acesta.