21 iul. 2022 | 18:07

S-a schimbat legea: ce se întâmplă, de acum, cu panourile fotovoltaice din toată România

ACTUALITATE
S-a schimbat legea: ce se întâmplă, de acum, cu panourile fotovoltaice din toată România

Tocmai a fost promulgată o nouă lege privind parcurile fotovoltaice din țara noastră. Este vorba despre un act normativ pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi a altor acte normative.

Concret, se reglementează anumite aspecte din legislație care fac referire la folosirea terenurilor agricole pentru montarea de panouri fotovoltaice. Terenurile vizate de schimbările legislative sunt cele cu o suprafață de peste 10 hectare.

Ce spune noua lege, ce se schimbă, de fapt

Conform noilor prevederi legale, prin excepţie, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate următoarele obiective de investiţie specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 ha. De reținut că, prin excepţie, aceste investiții pot fi aplicate şi pe terenurile agricole. Vorbim aici despre clasa de calitate I şi II.

De asemenea, trebuie reținut faptul că scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, precum și a terenurilor silvice se face la momentul autorizării construcției, cu plata tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta lege de către beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.”

Totodată, în situaţia în care se realizează obiectivele prevăzute de lege, suprafaţa de teren agricol situată în extravilan, cu excepţia terenurilor având categoria de folosinţă arabil, se poate utiliza în sistem dual atât pentru producţia agricolă, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.