Maia Sandu: „Cei din Transnistria vor primi gaz din România doar dacă va plăti pentru el”

Maia Sandu: „Cei din Transnistria vor primi gaz din România doar dacă va plăti pentru el”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre o eventuală suspendare a livrării de gaze din partea Gazprom. Ea a spus că dacă de la 1 octombrie se opresc livrările către Republica Moldova, România ar putea asigura fluxul. Totuși, regiunea transnistriană va fi aprovizionată cu gaze doar dacă va plăti pentru ele.

Președintele Moldovei: „Transnistria va primi gaze doar dacă plătește pentru ele”

„Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor plăti în avans, ca și cei din partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt gata să plătească, partea dreaptă nu poate plăti pentru ei”, a spus șeful statului.

„Noi putem cumpăra atât prin Ucraina, cât și prin sudul Republicii Moldova, nu avem probleme tehnice”, a subliniat Maia Sandu.

Aceasta a spus că de la 1 octombrie, Republica Moldova ar trebui să schimbe formula de calculare a prețului, conform actualului contract cu Gazprom, motiv pentru care prețul gazelor va deveni „mult mai mic”.

Chiar și așa, utoritățile moldovene consideră că furnizorul rus ar putea găsi o scuză pentru a deconecta Moldova de la gaze, pentru a nu le furniza la un preț atât de mic.

„Facem totul pentru a nu fi nevoiți să cumpărăm volume mari, dar totul depinde de preț. Și vedem că astăzi, prețul de piață este unul, mâine altul. Toate acestea se întâmplă din cauza războiului din Ucraina și din cauza războiului gazelor”, a spus Maia Sandu.

Ce spune Maia Sandu despre sistarea livrării gazelor

Președinta Moldovei afirmă că posibila sistare a livrărilor după 1 octombrie din cauza nerespectării termenelor pentru auditul Moldovagaz este doar un motiv formal.

„Faptul că auditul nu va fi efectuat nu poate fi un motiv. Pentru restructurarea datoriilor, acordul trebuia să fie semnat la 1 mai. Acest lucru nu s-a întâmplat și atunci nu s-a întâmplat nimic. 1 octombrie nu este o dată în protocol care ar putea fi asociată cu faptul că aceste acorduri de restructurare a datoriilor nu există acum”, a declarat președintele.

Aceasta a mai spus că dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost practic suspendat de la începutul războiului din Ucraina.

Maia Sandu a negat acuzațiile potrivit cărora autoritățile nu doresc să negocieze prețul gazelor cu Moscova.

„În fiecare lună există încercări din partea Guvernului de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorință”, a declarat șeful statului.

Ea a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze la iarnă, existând surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne cea a prețurilor.