Mai multe județe din România primesc apă cu porția. Ministrul Mediului: „Urmează o perioadă grea”

Mai multe județe din România primesc apă cu porția. Ministrul Mediului: „Urmează o perioadă grea”

Mai mulți oameni au rămas fără apă potabilă. Operatorul care asigură apa potabilă în Ilfov a anunțat întreruperi în mai multe localități, până stocurile sunt refăcute. Problema este întâlnită și în alte județe din țară. Se pare că autoritățile avertizează asupra problemelor în toate rețelele de apă, pe tot parcursul verii.â

Apă raționalizată în România

Ministrul Mediului a afirmat că urmează vremuri grele, cu deficit de precipitații și temperaturi peste medie. 

Raționalizarea consumului de apă va fi impusă și în județul Ilfov, unde oamenii nu vor avea acces la apă pe timpul nopții, pentru refacerea stocului.

”Din cauza temperaturilor ridicate, consumul de apă este foarte ridicat în această perioadă. Cu toate că la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au dispus măsuri cu privire la asigurarea tuturor utilităților către populație la acest moment, chiar fac un apel public către toți locuitorii din județul Ilfov să încerce să limiteze consumul de apă doar la treburile personale.

Declarațiile ministrului Mediu trag un semnal de alarmă cu privire la problema apei. El spune că este recomandat ca cetățenii să „evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente”.

Ministrul Mediului: „Sunt opt localități unde apa e restricționată”

”Suntem într-o perioadă destul de complicată pentru că, pentru următoarele săptămâni, se anunță deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturilor aerului.

El a mai precizat că sunt deja opt localități unde s-a trecut la raționalizarea apei.

În această perioadă, debitul la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, în intervalul de 29-30 iunie, a fost în scădere și la Dunăre. Suntem la 2800 de metri cubi pe secundă față de o medie anuală de 6400 de metri cubi. Aceste cifre arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România ci și în celelalte bazine hidrografice.

Astăzi, în România, sunt deja opt localități unde s-a implementat restricționarea cantităților de apă folosite. În acele localități, din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție în ceea ce privește consumul de apă.

În această perioadă, de obicei, se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente.

Suntem martori ai unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de 30, 40, 50 de litri pe secundă în câteva ore, în același timp avem zone unde seceta este cumplită.

Vine o perioadă destul de grea, așa arată și prognozele meteorologice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Antena 3.