31 ian. 2022 | 12:35

Unde e apa cea mai scumpă în România: prețul fabulos pe care-l plătesc acești oameni

ACTUALITATE
Unde e apa cea mai scumpă în România: prețul fabulos pe care-l plătesc acești oameni

Locuitorii din comuna Lugaşu de Jos au preţuri record la apă. Iată cât plătesc aceștia pentru apa potabilă.

Mai mult, anul trecut au avut cele mai multe taxe speciale dintre toate cele 101 comune şi oraşe din Bihor. Unele dintre acestea au fost ilegale, scrie ebihoreanul.ro.

Primarul Sorban Levente și aleşii locali au stabilit pentru 2022 o „taxă a apei potabile către beneficiarii din reţeaua publică a comunei” în valoare de 7,90 lei pe metrul cub pentru persoanele fizice, respectiv de 11,90 lei/mc pentru persoanele juridice. În hotărârea adoptată nu se precizează dacă în aceste tarife este inclusă şi taxa TVA sau nu.

Prețul apei potabile din comuna Lugaşu de Jos este mai mult decât dublă faţă de preţul apei practicat de Compania de Apă Oradea. Mai exact, 3,55 lei/mc fără TVA, respectiv 3,87 lei cu TVA.

Apa potabilă, un lux

În mod evident, sătenii sunt nemulțumiți. Ei se plâng că sunt puşi să plătească apa, extrasă dintr-un canal, la preţuri „de Evian”.

Părerile oamenilor sunt împărţite: unii zic că primarul Sorban Levente se dovedeşte cel mai scump gospodar din tot Bihorul, alţii că e cel mai atent la votanţii pe care se bazează la alegeri.

Românii se confruntă cu valuri de scumpiri pe toate fronturile, iar prețul exploziv al utilităților va lovi din plin un procent semnificativ din populație. După ce s-a scumpit gazul și curent, a venit rândul apei de la robinet să devină o sursă de stres pe factură.

În mai multe colțuri ale României, oamenii s-ar putea să fie nevoiți să revină la alimentarea cu apă de la fântână, dacă sunt suficient de norocoși încât să aibă o sursă de apă curată în pânza freatică. Nu de alta, dar din luna decembrie 2021, când oamenii au stat cel mai mult în casă, tarifele au crescut la apă cu 50%. În același timp, se estimează că tariful pentru canalizare se va dubla.

Deși este foarte probabil ca ridicarea prețului la apă curentă să fie un trend național, startul s-a dat de către compania Apa Ilfov printr-un mesaj cât se poate de simplu: „tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare au fost modificate, după cum urmează: 4.43 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă produsă, transportată și distribuită 4.71 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare”.

Ca referință, în noiembrie anul trecut, prețul unitar fără TVA pentru apa potabilă era de 3,03 lei. Astfel, scumpirea introdusă în luna decembrie a acestui an și taxată începând cu ianuarie 2022 estede 50%, conform Adevărul.