08 mai 2022 | 10:35

Soluția ciudată pentru lupta a salva lumea: concluzia cercetătorilor, în lupta cu încălzirea globală

ACTUALITATE
Soluția ciudată pentru lupta a salva lumea: concluzia cercetătorilor, în lupta cu încălzirea globală

O creștere a penuriei de apă și a emisiilor de gaze cu efect de seră este o problemă climatică suficient de serioasă, încât oamenii de știință sunt dispuși să facă orice pentru a salva lumea. Un truc în arsenalul nostru bioagricol? Refolosirea urinei umane, spun ei. Iată cum s-au gândit oamenii de știință să luptăm cu încălzirea globală.

Nu, nu vorbim despre Bear Grylls. În schimb, un grup de oameni de știință a declarat serviciului național de știri francez AFP că urina umană poate fi o modalitate de a fertiliza mai bine produsele agricole la scară largă, decât metodele actuale pe care fermierii le folosesc. Plantele au nevoie de azot, fosfor și potasiu pentru a crește și a produce fructe, dar versiunile chimice moderne ale acestor îngrășăminte cresc nivelul gazelor cu efect de seră.

Încălzirea globală, combătută prin urină umană

Urina umană le conține pe toate cele de mai sus. Julia Cavicchi de la United States Rich Earth Institute a spus că urina reprezintă aproximativ 80% din azotul găsit în apele uzate și mai mult de jumătate din fosfor. Aceasta este o resursă bogată pe care întreprinderile agricole ar putea să o folosească, dacă infrastructura de colectare și redirecționare a urinei ar fi construită.

Există un precedent, cel puțin la scară mică. Cumpărătorii pot cumpăra toalete de la magazinele de electrocasnice, care compostează deșeurile umane solide într-un îngrășământ utilizabil. Unii grădinari folosesc urină veche, făcută în casă, pentru a crește nutrienții și pentru a încuraja biodiversitatea.

Dar asta nu înseamnă că toată lumea este de acord cu asta, chiar dacă AFP spune că programele pilot pentru colectarea apelor uzate sunt relativ populare în puținele comunități globale în care au fost implementate.

Marine Legrand, antropolog la rețeaua OCAPI, a spus că, pe măsură ce deficitul de apă crește și aceasta devine o resursă globală din ce în ce mai valoroasă, trebuie  să ne gândim și la astfel de variante.

„Începem să înțelegem cât de prețioasă este apa”, a spus ea serviciului francez de televiziune.