MAE a emis o atenționare de călătorie în Grecia. Ce au transmis autoritățile

MAE a emis o atenționare de călătorie în Grecia. Ce au transmis autoritățile

Românii care se află sau intenţionează să meargă în vacanță ori scopuri profesionale în Grecia trebuie să știe că Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie. Se întâmplă chiar în perioada următoare. Este important să te informezi din surse sigure, pentru a nu avea parte de neplăceri.

Atenționare de călătorie MAE pentru Grecia

MAE atenționează românii care se află sau care intenţionează să călătorească în Grecia că Federaţia Marinarilor Eleni (PNO) a anunţat organizarea unei greve de 24 de ore, duminică, 1 mai 2022, între orele 00.01 şi 24.00. Situația va afecta toate mijloacele de transport maritim şi facilităţile portuare de pe teritoriul elen.

Feriboturile din Grecia urmează să rămână andocate în porturi timp de 24 de ore, duminică, 1 mai, deoarece Federația Pan-Elenă a Marinarilor (PNO) va organiza o grevă de 24 de ore, pentru a marca Ziua Muncii.

Proteste de Ziua Muncii

Potrivit unui anunț al PNO, marinarii greci protestează față de șomaj, munca la negru și solicită semnarea unor contracte colective de muncă noi, actualizate, care să răspundă nevoilor moderne. Călătorii care au rezervat bilete sunt sfătuiți să se consulte cu agențiile lor de turism sau să contacteze autoritățile portuare locale pentru informații suplimentare.

„Tot în acest an, marinarii aduc un omagiu și comemorează ziua care a schimbat literalmente cursul istoriei (…)”, a menționat PNO, scrie presa elenă.

Pentru multe țări, 1 Mai este Ziua Internațională a Muncii. Aceasta este, de asemenea, o sărbătoare națională în Grecia, deși este mai frecvent numită „Protomagia”, adică prima zi a lunii mai. Protomagia își are originile în Grecia antică, celebrând renașterea, primăvara și florile naturii.

Numere de telefon care îți pot fi de ajutor

Persoanele care întâmplină dificultăți pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de urgență.

Recomandări dacă te afli pe teritoriul elen, de 1 Mai

De asemenea, dacă te afli pe teritoriul Greciei și te confrunți cu o situaţie dificilă, specială, de importanță urgentă, ai la dispoziţie şi telefonul misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Citește și Soluția grecilor care ar putea face minuni și în România: așa ajuți oamenii cu facturile explozive la energie

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea paginilor de Internet – http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.com, www.mae.ro sau accesarea aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), unde sunt oferite informaţii şi sfaturi prețioase.

Citește și: