Soluția grecilor care ar putea face minuni și în România: așa ajuți oamenii cu facturile explozive la energie

Soluția grecilor care ar putea face minuni și în România: așa ajuți oamenii cu facturile explozive la energie

În cazul în care visai la facturi reduse la energie electrică, autoritățile române au adoptat câteva măsuri în acest sens, dar acestea vizează în mod exclusiv ”consumatorii vulnerabili” și, nu de puțin ori, s-ar putea să nu te ajute deloc, ba chiar să-ți facă rău.

O soluție mult mai bună de a limita creșterea accelerată a prețurilor la electricitate vine din Grecia și are șanse semnificativ mai mari de a diminua impactul asupra consumatorilor, mai ales în absența unei soluții centralizate din partea Uniunii Europene. Un anunț pe marginea acestui subiect a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Giannis Oikonomou, conform Reuters.

Prețurile la energie au explodat în Europa

Gazele naturale erau oricum pe un făgaș ascendent de câteva săptămâni. Din păcate, invazia Ucrainei de către Rusia a exacerbat acea tendință și a alimentat îngrijorări sporite legate de livrările de combustibili cruciali pentru producția de electricitate. Cel mai important aspect de reținut este că nu doar România are de suferit din cauza dependenței de Rusia, dar și Grecia, împreună cu multe alte țări europene.

În cazul Greciei, Rusia asigură nu mai puțin de 40% din necesarul de gaze și 26% din necesarul de petrol. Cu alte cuvinte, situația economică a țării este direct legată de sancțiunile impuse Rusiei. ”Dacă nu va exista un răspuns rapid şi imediat la nivel european, va fi un plan naţional pentru o nouă intervenţie decisivă asupra preţului energiei electrice”, a spus Giannis Oikonomou. Potrivit acestuia, Guvernul de la Atena va face un anunţ în acest sens „în viitorul apropiat”.

Deși totul pare în stadiu de proiect, de fapt, începând de anul trecut și până în prezent, Grecia a cheltuit nu mai puțin de șase miliarde de euro pentru subvenționarea facturilor la electricitate pentru gospodării, firme și fermieri. Rămâne să vedem dacă, în final, va exista o mână de ajutor din partea Uniunii Europene pentru țările grav afectate de reducerea importului de gaze din Rusia.

Citește și: