Macron, decizii luate după noile orori comise de ruși în Ucraina. Ce i-a promis lui Zelenski la telefon

Macron, decizii luate după noile orori comise de ruși în Ucraina. Ce i-a promis lui Zelenski la telefon

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit luni, 1 august, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski. Cu această ocazie, liderul de la Palatul Élysée a condamnat atacurile Rusiei și a reiterat susţinerea pentru poporul ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia post-război.

Macron și Zelenski, o nouă discuție telefonică despre Rusia și Ucraina

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a purtat o conversație telefonică de o oră și jumătate cu președintele francez Emmanuel Macron. Cei doi omologi europeni au discutat despre livrările de arme, exporturile de cereale și crimele Rusiei.

„La câteva zile după un nou masacru comis de forţele armate ruse în Olenivka şi în contextul multiplicării crimelor de război, preşedintele Republicii a reafirmat susţinerea pentru poporul ucrainean şi pentru acţiunile de rezistenţă şi a transmis determinarea de a face astfel încât aceste crime să nu rămână nepedepsite. După trimiterea unei echipe de experţi în medicină legală pe teren, Franţa continuă susţinerea în acest domeniu prin donarea unui laborator mobil de analize ADN, a transmis Palatul Élysée.

Promisiunea făcută liderului de la Kiev

În cadrul convorbirii telefonice, Macron l-a întrebat pe Zelenski despre necesităţile militare, umanitare şi economice ale Ucrainei, pe care l-a asigurat că va susţine în continuare forţele armate ucrainene împotriva atacurilor Rusiei. Totodată, președintele Franței a denunţat conflictul informaţional al Moscovei, în special în Africa, şi a stabilit cu omogul său ucrainean să continue „eforturile comune pentru contracararea dezinformării ruse la nivel mondial”.

Primul vas cu cereale a plecat din Odesa

Vestea plecării cerealelor ucrainene din Portul Odesa a ajuns și la urechile lui Emmanuel Macron, care a salutat evenimentul: „Preşedintele a anunţat că eforturile europene pentru exportarea cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială vor continua în cadrul coridoarelor de solidaritate. Preşedintele Republicii i-a confirmat preşedintelui Zelenski voinţa de a asigura susţinere economică pe termen scurt Ucrainei şi pentru reconstrucţia ţării”.

„Prea devreme să mă bucur”

Pentru prima dată de la începutul invaziei lui Vladimir Putin, un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit sudul Ucrainei prin Marea Neagră, spre Tripoli (Liban), în conformitate cu acordul internaţional supervizat de ONU și menit să atenueze criza alimentară globală.

Volodimir Zelenski susține că este „prea devreme” să se bucure după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost unanim salutată: „Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”.