01 aug. 2022 | 10:52

Acordul semnat în Turcia privind cerealele ucrainene funcționează. Prima navă a plecat din portul Odesa

ULTIMA ORĂ
Acordul semnat în Turcia privind cerealele ucrainene funcționează. Prima navă a plecat din portul Odesa

O navă încărcată cu cereale a părăsit portul Odesa pentru prima dată de la începutul războiului, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii.

Acordul pe cerealele ucrainene a intrat în vigoare. Prima navă a plecat din Odesa

„Prima navă cu cereale de la agresiunea rusă a părăsit portul. Mulțumită sprijinului tuturor țărilor partenere & ONU, am reușit să punem în aplicare pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a scris Oleksandr Kubrakov pe Twitter.

Această decizie vine după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord în iulie pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale – transporturi necesare pentru a atenua o criză alimentară globală în creștere.

Nava de mărfuri uscate RAZONI, sub pavilion Sierra Leone, este încărcată cu 26.000 de tone de porumb și urma să plece din portul Odesa luni la ora 8.30 (6.30, ora Regatului Unit) pentru a merge în Liban, a declarat Ministerul turc al Apărării.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU care deschid calea pentru ca Ucraina – unul dintre principalele grâne de pâine din lume – să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza conflictului.

Alte nave sunt așteptate să părăsească porturile ucrainene prin coridoare sigure, în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul.

Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Odesa, precum și din Chornomorsk și portul Pivdennyi din apropiere.

Cerealele ucrainene pleacă din porturi

O blocadă a flotei rusești din Marea Neagră, de când și-a invadat vecinul, a tăiat aprovizionarea piețelor din întreaga lume și a dus la creșterea prețurilor la cereale.

Mulți oameni din cele mai sărace regiuni din lume se bazează pe transporturile din Marea Neagră pentru hrană.

Moscova a negat responsabilitatea, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea propriilor sale exporturi de alimente și îngrășăminte și pe Ucraina pentru că i-a minat porturile din Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că recolta Ucrainei ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită din cauza conflictului.

Între timp, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, un negustor de cereale, a fost ucis în ceea ce autoritățile ucrainene au declarat că a fost un atac cu rachete rusești atent țintite asupra locuinței sale.

Oleksiy Vadatursky a fost fondatorul și proprietarul companiei agricole Nibulon, care are sediul în orașul portuar Nikolaiev – la est de Odesa.

Primarul din Nikolaiev, Oleksandr Senkevych, a declarat că peste 12 lovituri de rachete, probabil cele mai puternice de până acum asupra orașului, au lovit case și școli, fiind confirmate două persoane ucise și trei rănite.