Lovitura zilei pentru amatorii de țigări electronice: interdicția vine de la Bruxelles

Lovitura zilei pentru amatorii de țigări electronice: interdicția vine de la Bruxelles

Țigările electronice fac în continuare subiectul multor studii la scară largă, dar se pare că s-a ajuns deja la un consens, cel puțin în cazul unora dintre ele. În mod previzibil, amatorii nu vor fi încântați.

Produsele de fumat cu tutun încălzit care conțin și arome vor fi interzise în Europa, dacă se va materializa o propunere din partea Comisiei Europene referitoare la o interdicție de comercializare. Această măsură este de fapt doar o extindere a unei decizii anterioare care interzicea comercializarea țigaretelor clasice cu arome. Dincolo de inevitabilele probleme de sănătate provocate de acestea, argumentul principal al Comisiei Europene este că produsele aromate din tutun sunt semnificativ mai atrăgătoare în rândul tinerilor, iar această atracție trebuie desființată.

Produsele cu tutun încălzit care au arome, interzise în UE

“Această propunere vine ca răspuns la creșterea semnificativă a volumelor de produse din tutun încălzit vândute în UE. Un raport recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a volumului de vânzări de produse din tutun încălzit în cinci state membre, iar în ansamblu, în UE, produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

După cum se arată în noua propunere pe care o poți parcurge integral aici, produsele cu tutun încălzit nu vor mai fi exceptate de la interdicțiile stabilite prin Directiva 2014/40/UE, pe care am citat-o mai sus. Este vorba de introducerea pe piață a produselor din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor sau care au anumite caracteristici tehnice, urmând să se supună acelorași condiții ca și țigaretele, tutunul de rulat, tutunul de pipă, trabucurile, țigările de foi, țigaretele electronice și produsele din plante pentru fumat.

Tot de acum înainte, Comisia Europeană își dorește ca niciun produs de tutun încălzit să nu fie privat de cerințele de etichetare stabilite pentru celelalte categorii de produse pentru fumat, mai ales când vine vorba de avertismentele de sănătate.

„Prin retragerea de pe piață a tutunului încălzit aromatizat, facem încă un pas spre realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de învingere a cancerului de a crea o „Generație fără tutun”, cu mai puțin de 5% din populație consumând tutun până în 2040. Având în vedere că nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.

Pentru a-și face simțite efectele pe bătrânul continent, decizia urmează să fie supusă unei perioade de examinare de către Consiliul și Parlamentul European. După aceea, va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial.