Lovitura pentru TikTok: care e legătura cu China, ce investighează UE

Lovitura pentru TikTok: care e legătura cu China, ce investighează UE

UE confirmă mai multe investigații în desfășurare cu privire la practicile de date TikTok. Autoritățile de reglementare analizează transferurile de date în China și reclamele care vizează minori.

Președintele Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, a confirmat că sunt mai multe investigații în desfășurare asupra TikTok. Probele se referă la transferul de date ale cetățenilor UE în China și publicitatea direcționată către minori. Anchetatorii încearcă să se asigure că TikTok îndeplinește cerințele Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

„Practicile de date ale TikTok, inclusiv în ceea ce privește transferurile internaționale de date, fac obiectul mai multor proceduri în curs”, a scris Ursula von der Leyden, într-o scrisoare împărtășită de comisarul federal pentru comunicații Brendan Carr.

„Aceasta include o investigație a Irlandei (Comisia pentru Protecția Datelor), cu privire la conformitatea de către TikTok cu mai multe cerințe GDPR, inclusiv în ceea ce privește transferurile de date către China și prelucrarea datelor minorilor și litigii în fața instanțelor olandeze (în special în ceea ce privește publicitatea vizată cu privire la minori) și transferuri de date în China”.

TikTok, sub lupa UE

Von der Leyden a răspuns preocupărilor exprimate de membrii Parlamentului European cu privire la faptul că autoritățile publice chineze ar putea avea acces la datele TikTok ale cetățenilor UE, în urma unui raport al BuzzFeed News. Practicile aplicației în materie de date au fost în centrul atenției UE de ceva vreme. La începutul acestui an, TikTok a fost de acord să aplice anumite politici privind reclamele și conținutul de marcă, în urma unei plângeri care acuza aplicația de încălcarea regulilor UE pentru consumatori.

Luna trecută, TikTok a negat informațiile conform cărora lucrătorii din China pentru compania sa-mamă ByteDance plănuiau să urmărească locația unor cetățeni americani prin intermediul aplicației. TikTok a mutat datele pe care le deține despre utilizatorii din SUA în centrele de date Oracle din țară, în încercarea de a calma oficialii care au fost îngrijorați de faptul că China ar putea folosi aplicația împotriva cetățenilor americani. În august, a rezultat că Oracle revizuia sistemele și algoritmii de moderare a conținutului TikTok, pentru a se asigura că nu sunt supuse interferențelor chineze.

Carr, comisarul republican senior al FCC, a declarat luna aceasta că TikTok ar trebui interzis în SUA. El a cerut anterior Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații.