14 feb. 2022 | 12:57

Lovitura anului pentru miliardarul Soroș: cum își va crește imperiul, în timp ce tu nu-ți poți plăti facturile

ACTUALITATE
Lovitura anului pentru miliardarul Soroș: cum își va crește imperiul, în timp ce tu nu-ți poți plăti facturile

Lumea se împarte, tot mai categoric, între magnați și săraci. Pătura de mijloc dispare sub ochii noștri, într-o lume în care tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu grija zilei de mâine.

În timp ce oamenii simpli ca noi de-abia își pot plăti facturile la energia electrică sau gazul natural și se uită pe rafturile magazinelor la prețurile tot mai mari, miliardarii lumii dau lovitură după lovitură, sporindu-și imperiile.

Acesta este și cazul magnatului George Soroș, care a cumpărat aproape 20 de milioane de acțiuni ale startup-ului de camioane electrice Rivian Automotive, în trimestrul încheiat pe 31 decembrie.

În joc sunt 2 miliarde de dolari

Vorbim despre 19.835.761 de acțiuni, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Cu acest pachet uriaș la activ, Soroș devine unul dintre investitorii cei mai puternici.

Important este că această companie are deja și alte nume grele pe lista investitorilor. 20% din acțiuni sunt deținute, de exemplu, de gigantul retailer Amazon, al lui Jeff Bezos.

Soros Fund Management a cumpărat acțiunile în ultimul trimestru, după oferta publică inițială, când Rivian avea încă o evaluare care rivaliza cu unii producători auto foarte puternici, în ciuda faptului că a livrat doar câteva vehicule electrice clienților.

Rivian, cu sediul în Irvine, California, a venit cu vești nu tocmai bune în luna decembrie. Reprezentanții companiei au estimat că producția ar putea scădea, „cu câteva sute de vehicule” față de obiectivul său de 1.200 pentru 2021, din cauza problemelor de pe lanțurile de aprovizionare, care macină întreaga industrie auto, la nivel global.

Noile previziuni pesimiste s-au reflectat în evoluțiile costurilor acțiunilor. Acțiunile Rivian au scăzut vineri cu 9%, iar în ultimul an cu 43%. Investiția George Soros în Rivian valorează acum aproximativ 1,17 miliarde de dolari. De menționat este și faptul că, acum, preţul acţiunilor este mai mic cu 67% faţă de maximul de 179,46 dolari pe unitate atins pe 16 noiembrie.