Se întâmplă în blocurile din România. Ce fac oamenii acum pentru a avea bani de facturi

Se întâmplă în blocurile din România. Ce fac oamenii acum pentru a avea bani de facturi
Ce fac oamenii care stau la bloc acum pentru a avea bani de facturi

Se întâmplă în blocurile din România. Ce fac oamenii acum ca să aibă bani de facturi. De altfel, românii au observat că facturile la întreținere pe luna decembrie au crescut cu peste 20%. Costurile au crescut la energie electrică și gaze naturale. Cei mai mulți oameni au recurs la acest gest pentru a face economii.

Facturi tot mai mari la întreținere

După ce au primit facturi mai mari la energie, și întreținerea apartamentelor a devenit mult mai scumpă, iar motivul pentru asta este prețul la energie electrică, dar și la gaze naturale. Spre exemplu, în Brașov, la o scară de bloc întreținerea a crescut de la o lună la alta cu peste 20-30%.

„Din luna decembrie de la început, toți furnizorii de la salubrizare, curățenie, energie electrică, au transmis notificări de majorare a tarifelor cel puțin cu 1 ianuarie  Anul trecut gigacaloria era 190, iar anul acesta este 200 și, deci sunt diferențe mari la gigacalorie. Anul trecut în decembrie 2020 total întreținere 350 de lei, anul acesta 382 de lei, ca şi total”, a spus Alina Telegescu, administrator asociație de proprietari, potrivit Antena 3.

Ce fac oamenii acum pentru a avea bani de facturi

Cei mai afectați sunt locatarii racordați la sistemul centralizat de termoficare.

„Față de lunile anterioare, facturile au crescut pe o scară de 19 apartamente de la 150 de lei chiar și la 650 de lei. Facturile la întreținere pe luna decembrie au fost cam 400-500 de lei la două-trei camere, din care căldura a reprezentat cea mai mare sumă. Gazul a crescut de două – trei ori, energia electrică, aproape de două ori”, a spus Eugen Beceanu, administrator bloc.

Astfel, ca să își acopere noile cheltuieli, unii dintre ei consumă mai puțină mâncare.

„Facem economie. Nu mai cumperi mai mult, cumperi mai puțin, nu se poate altfel. Avem nevoie de bani de medicamente, suntem bătrâni”, a spus un bărbat.

În București, prețul dublu care a fost aprobat la începutul anului pentru gigacalorie de 980 de lei, nu a fost aplicat încă, dar însă după ce acesta o să intre în vigoare, facturile la întreținere vor crește cu peste 20%, au spus administratorii de bloc.

De menționat este că estimări în ce privește facturilor la întreținere pentru această iarnă s-au făcut încă din toamna trecută. Specialiștii estimau un cost al întreținerii pentru iarna aceasta de 1.000 de lei pe lună pentru un apartament cu două camere, iar pentru un apartament cu trei camere fusese estimată o factură de 1.500 de lei pe lună.