Limita de viteză pentru drumurile expres din România, majorată la 120 km/h. Klaus Iohannis a promulgat legea

Limita de viteză pentru drumurile expres din România, majorată la 120 km/h. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde pentru legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor, pe drumurile expres din România. Liderul de la Cotroceni a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea OUG a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x 34/09.02.2022).

Limita de viteză pentru drumurile expres a fost modificată

Astfel, noua limită de viteză permisă pentru drumurile expres din România este 120 km/h, față de cea actuală (100 km/h). Șeful statului  român a promulgat o lege în acest sens. Țara noastră are doar 18 km de drum expres dați în circulație.

În luna aprilie, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de cameră decizională, majorarea limitei de viteză pentru drumurile expres la 120 km/oră. Au fost 283 voturi pentru și doar o abținere. Proiectul îi aparține USR-ului, la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Cine nu are voie să circule pe acest drum

Circulația pietonilor și a căruțelor este interzisă pe drumurile expres, la fel și circulația mașinilor cu gabarit sau masă depășite, fară autorizație specială de transport. Nu au voie, de asemenea, trotinetele electrice si mopedele, tractoarele agricole sau forestiere și autovehiculele autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si vehiculele care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Primii kilometri de drum expres ai României s-au deschis pe 21 aprilie. Este vorba despre cei aproape 19 kilometri dintre Pielești și Piatra Olt, tronson al Drumului Expres Craiova – Pitești care include Centura Balș.

De precizat că, din cele patru loturi ale „Autostrăzii Ford”, pe primul lot Tirrena Scavi este la sub 50% stadiu fizic de execuție și mobilizare redusă. Pe lotul 2 a fost deschisă doar Centura Balș, urmând ca, în luna iunie, să fie deschisă Centura Slatina. Pe lotul 3, șantierul a ajuns la 23%, în timp ce pe lotul 4 se așteaptă intrarea UMB pe șantier la vară.

Diferențe între o autostradă și un drum expres

Marea diferență între o autostradă și un drum expres este lipsa benzii de urgență. Acesta din urmă are un spațiu tip acostament cu o lățime de aproximativ doi metri, spre deosebire de 3,75 – 3,5 metri banda de urgență. În plus, banda de circulație este puțin mai îngustă la drumurile expres (-25 cm).

Klaus Iohannis a promulgat mai multe legi

De asemenea, tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 168/2020 pentru completarea OUG a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID, pentru prelungirea unor termene, modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative (PL-x 668/26.10.2020).

Totodată, liderul de la Cotroceni a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 referitoare la reforma în domeniul sănătății (PL-x 204/17.05.2021).

Citește și: