Primul sector de drum expres din România s-a deschis. Șoferii pot circula pe lotul 1, tronsonul 2 Craiova – Piteşti

Primul sector de drum expres din România s-a deschis. Șoferii pot circula pe lotul 1, tronsonul 2 Craiova - Piteşti

Vești bune pentru șoferi. Joi, 21 aprilie, s-a deschis circulaţia pe lotul 1, tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Piteşti (DEx 12). Acesta este primul sector de drum expres din România, potrivit ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Marele anunț a fost făcut pe pagina sa de Facebook.

Primul sector de drum expres din România s-a deschis. Șoferii pot circula de astăzi

Circulația este permisă pe primul tronson finalizat al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Acesta va funcționa ca o variantă ocolitoare a Balșului din direcția Balș-Vest spre Piatra Oltului.

„Lucrările au fost finalizate cu o lună mai devreme faţă de termenul contractual. Cu o lungime de 18,5 km (Robăneşti – Piatra-Olt), acest lot al DEx 12 va asigura şi ocolirea oraşului Balş. Evitarea tranzitării localităţii va scurta timpul de deplasare pe relaţia Craiova, va elimina aglomeraţia din oraş şi va creşte gradul de siguranţă rutieră în zonă”, a precizat ministrul Sorin Grindeanu.

Viteza maximă permisă va fi deocamdată 100 km/h

În urmă cu o săptămână, Parlamentul României a adoptat, la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, legea ca viteza maximă de circulație pe drumurile expres din România să fie de 120 km/h, față de 100 km/h, cât este stipulată în Codul Rutier. Cu toate acestea, actualul ministru Sorin Grindeanu a spus că, la inaugurarea primului tronson de drum expres din țara noastră, limita de viteză va fi de 100 km/h, urmând să fie schimbată abia după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată de Parlament.

Citește și Se întâmplă pe străzile României și vizează toți șoferii: amenzile s-ar putea să explodeze

După deschiderea circulației, accesul pe lotul 1 se va face astfel: pe sensul Craiova-Pitești, șoferii intră din DN 65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș, în timp ce pe sensul Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN 65, spre localitatea Piatra Olt.

Anunț făcut de ministrul Sorin Grindeanu

Cu această ocazie, șeful de la Transporturi a dezvăluit că, în luna iunie, va fi deschisă circulaţia şi pe lotul 2 (conform graficului de lucrări), între Piatra – Olt şi Valea Mare, pe o distanţă de 21,35 km.

„Acest lot va asigura ocolirea municipiului Slatina, unde la ora actuală traficul rutier provoacă ambuteiaje şi disconfort”, a explicat oficialul român.

„Perfect fezabil în aproximativ o lună de zile, în condițiile în care al doilea pod feroviar peste DEx12 din zona Găneasa va fi executat sub trafic și în nodul Valea Mare (Slatina Est) vor fi construite rapid girațiile și două bretele de intrare/ieșire”, a punctat Asociația Pro Infrastructura.

Când a fost lansat proiectul DEx 12

Cele două loturi ale tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti au în total 39,85 km lungime, iar construcţia lor a început în septembrie 2019. Proiectul DEx 12 a fost lansat în urmă cu cinci ani şi este finanţat din bani europeni (POIM 2014-2021).

Citește și: