12 sept. 2022 | 11:19

Rușii se retrag din orașe-cheie din nord-estul Ucrainei. Forțele ucranene fac progrese rapide

ULTIMA ORĂ
Rușii se retrag din orașe-cheie din nord-estul Ucrainei. Forțele ucranene fac progrese rapide

Rusia și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbușirii bruște a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au făcut un avans rapid.

Rușii fug de pe front

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov, sâmbătă, a fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev, în martie.

Acest lucru s-ar putea dovedi un moment crucial în războiul care durează de șase luni, mii de soldați ruși abandonând stocuri de muniție și echipamente în timp ce fug. Forțele rusești au folosit Izium ca bază logistică pentru una dintre principalele lor campanii – un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas, care cuprinde Donețk și Lugansk.

Agenția de știri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona și să consolideze operațiunile în altă parte, în orașul vecin Donețk.

Șeful administrației ruse din Harkov le-a spus locuitorilor să evacueze provincia și să fugă în Rusia pentru a „salva vieți”, a relatat TASS. Martorii au descris ambuteiaje de mașini cu oameni care părăsesc teritoriul controlat de Rusia.

Vestea retragerii a venit imediat după ce forțele speciale ucrainene au publicat pe rețelele de socializare imagini în care apar ofițeri îmbrăcați în camuflaj cu arme automate în Kupiansk, un oraș cu aproximativ 27.000 de locuitori.

Forțele armate ucrainene au eliberat aproximativ 2.000 de kilometri pătrați de teritoriu de când a început contraofensiva împotriva Rusiei la începutul acestei luni, a spus Volodimir Zelenski.

„Răsturnare de situație”

„Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Ucrainei că trupele sale au alungat forțele rusești din Izium, dar Andriy Yermak, șeful de stat major al lui Zelenski a postat o fotografie cu soldați la periferie și a postat pe Twitter un emoji cu struguri. Numele orașului înseamnă „stafide”.

În Donețk, liderul rebelilor pro-ruși Denis Pușilin a declarat că situația din orașul Lyman este „foarte dificilă” și că există, de asemenea, lupte în „o serie de alte localități”, în special în partea de nord a regiunii.

Câștigurile ucrainene raportate vin în contextul în care cresc presiunile asupra Kievului pentru a demonstra progrese înainte de venirea iernii, pe fondul amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin de a opri toate transporturile de energie către Europa dacă Bruxelles-ul merge mai departe cu propunerea de a limita prețul exporturilor de petrol rusesc.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat la Kiev că forțele ucrainene au demonstrat că sunt capabile să învingă armata rusă cu armele care le-au fost date.

„Așa că reiterez: cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede vom învinge și cu atât mai repede se va încheia acest război”, a spus el.

Anterior, sâmbătă, ministrul german de externe Annalena Baerbock, care se afla în vizită în capitala ucraineană, a declarat că Berlinul va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva forțelor rusești.

„Am călătorit astăzi la Kiev pentru a le arăta că pot continua să se bazeze pe noi. Că vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, cu livrări de arme și cu sprijin umanitar și financiar”, a declarat ea.