05 mart. 2022 | 12:41

Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră. Care sunt costurile asigurate pentru cetățenii din Ucraina

VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră. Care sunt costurile asigurate pentru cetățenii din Ucraina

România și-a asumat misiunea de a primi refugiați din Ucraina, iar la vamă cozile se întind pe mulți kilometri. Oficialitățile au spus că se așteaptă să ajungă la noi în țară peste 500.000 de ucraineni care fug din calea războiului. Prim-ministrul Guvernului României a precizat care vor fi costurile care vor fi asigurate pentru fiecare persoană.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat costurile pentru cetățenii din Ucraina

România s-a angajat să devină hub umanitar pentru Ucraina, țară grav lovită de război după ce Vladimir Putin a dat ordin de atac forțelor armate din Federația Rusă. În punctele de vamă din Ucraina sunt mii de ucraineni care încearcă să ajungă în Republica Moldova, Ungaria, Polonia și în România.

Oficialitățile din România au amenajat multe spații de cazare, iar premierul Nicolae Ciucă a spus concret care sunt sumele alocate pentru fiecare persoană.

„Am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni.Pentru cei care vor fi cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului, costul să fie de 50 de lei de persoană.

Pentru cei cazați în alte spații, costul va fi de 100 de lei pe persoană. Suma pusă la dispoziție de Guvern, prin Fondul de Rezervă, o să fie de 208 milioane de lei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Guvernului de la București a dezvăluit și care este suma cheltuită de România, în urma războiului din Ucraina.

„Am identificat totalul cheltuielilor pe care România le-a făcut de când a început războiul. Am discutat cu toate ministerele de linie pentru a înainta documentele la Bruxelles pentru decontare. Suma este de 51 de milioane de lei.
Am abilitat, prin hotărâre de Guvern ca Departamentul pentru Situații de Urgență să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România, la Suceava.

Acest hub, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, va putea să faciliteze și să asigure coerență întregului efort care se face pentru a ajuta cetățenii ucraineni. Contribuția autorităților române este una semnificativă.”, a mai anunțat prim-ministrul.