Lavrov: „Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei este o parte cheie a negocierilor de pace cu Ucraina”. Kievul îl contrazice

Lavrov: „Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei este o parte cheie a negocierilor de pace cu Ucraina”. Kievul îl contrazice

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei este o parte esențială a negocierilor de pace cu Ucraina. Însă, principalul negociator din partea Kievului, Mihailo Podoliak, a negat acest lucru. Potrivit oficialului rus, în prezent, cele două delegații discută zilnic prin videoconferință un proiect al unui posibil tratat.

Lavrov spune că sancțiunile sunt discutate cu Ucraina, dar Kievul neagă

Ministrul Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din negocierile de pace cu Ucraina. Mihailo Podoliak, negociatorul-șef al Kievului, respinge această afirmație.

„În prezent, delegațiile ruse și ucrainene discută zilnic, prin videoconferință, un proiect al unui posibil tratat”, a spus Lavrov în comentarii adresate agenției de presă Xinhua, publicate pe site-ul Ministerului rus de Externe. „Ordinea de zi a discuțiilor include, printre altele, chestiunile legate de denazificare, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse, a completat oficialul rus, fără a detalia.

Omul lui Putin, acuzat că nu a participat nici măcar la o rundă de negocieri

Kievul respinde afirmația făcută de Lavrov prin negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. Acesta din urmă a precizat că ministrul rus de Externe nu a participat nici măcar la o rundă de negocieri. Apoi a afirmat că Ucraina nu are nevoie de lecții de „denazificare” sau de folosirea limbii ruse de la cei care au atacat și ocupat orașe ucrainene. Anterior, și președintele Volodimir Zelenski a insistat că sancțiunile occidentale asupra Federației Ruse trebuie accentuate și că ele nu pot fi parte a negocierilor de pace.

„Este de competența tuturor partenerilor noștri, împreună cu Ucraina, să stabilească ce decizii ar trebui luate cu privire la sancțiuni și când”, a spus negociatorul-șef, adăugând că „problema măsurilor internaționale împotriva Rusiei nu a fost discutată deloc” în cadrul negocierilor dintre cele două țări.

Avertisment privind discuțiile de pace Rusia-Ucraina

Kievul a avertizat, vineri, că negocierile privind încheierea invaziei Rusiei, aflată acum la a treia lună, sunt în pericol de colaps. Nu au existat discuții de pace față în față din 29 martie, iar situația s-a înrăutățit din cauza acuzațiilor ucrainene că trupele ruse au comis atrocități în timp ce se retrăgeau din zonele din apropierea Kievului. Moscova a negat afirmațiile.

„Suntem în favoarea continuării negocierilor, deși sunt dificile”, a precizat Serghei Lavrov.

Măsuri luate împotriva Moscovei

Kremlinul numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune militară specială” de demilitarizare a vecinului său și de a-l scăpa de naționalismul anti-rus extrem, hrănit de Occident. Ucraina și SUA spun că Vladimir Putin a lansat un război neprovocat. Aliații Kievului au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută străină ale Moscovei și au impus restricții severe asupra comerțului cu Rusia.

Citește și: