Lavrov afirmă că Rusia va adânci legăturile cu Beijingul: „Trebuie să încetăm să fim dependenţi de Occident”

Lavrov afirmă că Rusia va adânci legăturile cu Beijingul: „Trebuie să încetăm să fim dependenţi de Occident”

Rusia își îndreaptă tot mai mult privirea către China, țară cu care vrea să colaboreze, pentru a se rupe de Occident. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, luni, că Moscova se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu Beijing, dar va analiza și ofertele din partea Vestului privind restabilirea legăturilor şi va decide dacă acest lucru este necesar.

Serghei Lavrov, declarații despre Occident și China

Șeful diplomației ruse afirmă că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru restabilirea legăturilor şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la un eveniment desfăşurat în capitala Rusiei, Lavrov a spus că ţările occidentale au îmbrăţişat rusofobia după lansarea invaziei în Ucraina, descrisă de Kremlin ca „operaţiune militară specială”. Potrivit oficialului rus, Moscova lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din ţările occidentale. În viitor, se va baza doar pe „ţări de încredere”, care nu au obligaţii faţă de Vest.

„Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a explicat ministrul rus de Externe.

Care este planul Rusiei

Serghei Lavrov şi-a exprimat nemulţumirile faţă de ţările vestice, despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relaţiilor internaţionale în defavoarea Rusiei.

„Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei”, a spus acesta.

Șansă pentru estul îndepărtat al țării

Kremlinul spune că incursiunea sa urmărește demilitarizarea Ucrainei după ceea ce descrie drept o lovitură de stat de inspirație occidentală din 2014, care a întruchipat naționalismul extrem și a evacuat un președinte prietenos cu Rusia. Obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta legăturile cu Beijingul: „Deoarece Occidentul a luat o poziţie a dictatorului, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a subliniat omul lui Putin.

Mai mult, Federația Rusă se va baza „doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre”, este mențiunea făcută de Lavrov.

Citește și: