Lărgirea plajelor la Eforie Sud, oprită temporar: ce s-a descoperit în această zonă

Lărgirea plajelor la Eforie Sud, oprită temporar: ce s-a descoperit în această zonă

Întregul litoral românesc se află în plin proces de lărgire al plajelor, iar stațiunea Eforie Sud nu face excepție de la regulă.

Totuși, acest proces, menit să „înfrumusețeze” litoralul, nu este lipsit de controverse. Spre exemplu, lărgirea plajei din Mamaia i-a nemulțumit pe turiști, aceștia susținând că acum plaja este mult prea mare. „Se topește înghețata până ajungi la șezlong”, susținea, la un moment dat, un român.

În ciuda acestui aspect, autoritățile își continuă demersurile, însă se pare că, în cazul plajei din Eforie Sud, a apărut deja o primă piedică.

Descoperire unică în Eforie Sud: lucrările au fost oprite

Lărgirea plajei la Eforie Sud a fost oprită temporar, după ce scafandrii au găsit, destul aproape de țărm, o epavă a unei nave ce se bănuiește că ar avea în jur de 200 de ani.

Fotografiile au fost obținute cu ajutorul unui robot subacvatic ce aparține companiei care lucrează la extinderea plajelor, se arată într-un articol publicat pe site-ul Știrilor PRO TV.

„Este un corp de navă din lemn. Este foarte interesant că ce a mai rămas din ea, partea de lemn, era acoperită cu o tablă de cupru. Se văd coastele și câteva porțiuni din bordaj. Sfârșit de secol 19, după construcție, dar nu se știe exact”, a declarat scafandrul Cosmin Brânzeanu, pentru sursa menționată anterior.

Conform estimărilor, epava ar avea o lungime de 20 de metri și o lățime de 4 metri. Aceasta se află la o distanță de 40 de mile marine de țărm. Este improtant de știut că astfel de epave se află într-un număr foarte mare între Constanța și Vama Veche.

Epava în cauză are un schelet de lemn, însă și o structură metalică (se bănuiește a fi cupru). În consecință, lucrările au fost oprite temporar, până când se va reglementa situația. În momentul de față, o mare parte a fundului mării este sit arheologic.