Mai mulți lideri mondiali au vizitat Ucraina, înainte ca Rusia să își pună în plan amenințările, cu ocazia zilei de 9 mai

Mai mulți lideri mondiali au vizitat Ucraina, înainte ca Rusia să își pună în plan amenințările, cu ocazia zilei de 9 mai

Cinci lideri mondiali au vizitat, duminică, Ucraina, cu o zi înainte de 9 mai, când experții militari se așteaptă ca armata rusă să se dezlănțuie în țara condusă de Volodimir Zelenski. Jill Biden, Justin Trudeau, Baerbel Bas (șefa Parlamentului german), Andrej Plenkovic (premierul Croației) și Gordon Grlic Radman (ministrul de Externe al Croației) s-au aflat în zonele de război din Ucraina.

5 lideri mondiali au fost, duminică, în Ucraina

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a fost surpriza zilei. Vizita soției lui Joe Biden în Ucraina a fost neanunțată, potrivit Administrației de la Casa Albă. Aceasta s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o școală folosită acum ca locuință temporară și adăpost pentru 163 de ucraineni strămutați, inclusiv 47 de copii.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arăt poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că acest război a fost brutal și că poporul Statelor Unite este alături de poporul ucrainean”, a declarat Jill Biden.

Vizită neanunțată a premierului Canadei

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită neanunţată în oraşul ucrainean Irpin, care fusese ocupat temporar de armata rusă, a anunţat primarul oraşului pe Telegram.

„Tocmai am avut onoarea să mă întâlnesc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toată groaza pe care ocupanţii ruşi au provocat-o oraşului nostru”, a afirmat Oleksandr Markuşin.

Cu cine s-a întâlnit Volodimir Zelenski

De asemenea, Baerbel Bas (șefa Parlamentului german), Andrej Plenkovic (prim-ministrul Croației) și Gordon Grlic Radman (ministrul de Externe al Croației) au vizitat Ucraina cam în același timp. Liderii croați s-au văzut cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denîs Şmîhal şi preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

„Preşedintele Zelenski m-a informat despre situaţia din Ucraina şi consecinţele invaziei ruse. Poporul şi soldaţii ucraineni au arătat o rezistenţă extraordinară în apărarea familiilor, caselor şi poporului lor. Republica Croaţie ştie cum este să fii victima unei agresiuni militare şi susţine ferm Ucraina şi calea sa europeană (…) În ajunul Zilei Europei, vizitez Ucraina, care este victima agresiunii ruse. M-am întâlnit cu preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk la Kiev. Continuăm sî oferim sprijin politic, diplomatic şi orice alt tip de ajutor şi continuăm cooperarea parlamentară, în special în ceea ce priveşte calea europeană a Ucrainei”, a declarat Andrej Plenkovic.

Țările G7 au luat o decizie cheie

Tot duminică, 8 mai, a avut loc întâlnirea online, prin videoconferință, a liderilor G7. Vladimir Putin a fost acuzat că a acoperit Rusia „de ruşine” cu acţiunile sale în Ucraina, iar țările s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis. Această decizie „va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul” împotriva Ucrainei, a afirmat Casa Albă.

Citește și: