Premierul Poloniei, declarație tranșantă la adresa lui Putin: „Trebuie înlăturat cu totul”

Premierul Poloniei, declarație tranșantă la adresa lui Putin: „Trebuie înlăturat cu totul”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki vrea să-l vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin „înlăturat cu totul” de la Kremlin. Potrivit acestuia, ca și în cazul altor războaie, inclusiv al celui de-Al Doilea Război Mondial, „trebuie să fim pregătiți pentru un conflict lung, din păcate, și trebuie să informăm despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Premierul polonez cere înlăturarea lui Putin de la putere

Polonia, prin premierul Mateusz Morawiecki, a declarat că ar vrea să-l vadă pe Vladimir Putin dat jos din fruntea Rusiei. El reprezintă o „putere brutală”, a mai spus șeful Guvernului de la Varșovia, în timpul summit-ului UE de la Bruxelles. Declarația oficialului polonez vine în momentul în care UE a fost de acord să interzică aproximativ 75% din importurile de petrol rusești.

Omenirea este în pericol

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, dorește să-l vadă pe Vladimir Putin înlăturat de la putere. Dacă Ucraina rămâne un stat suveran, va fi o victorie pentru toată lumea, a explicat acesta.

„Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin”, a spus prim-ministrul Poloniei, pentru Sky News, în timpul summit-ului UE de la Bruxelles privind conflictul din Ucraina.

„Am vrea să-l vedem (n.r. – pe Vladimir Putin) înlăturat total din cursă”, a completat Mateusz Morawiecki, afirmând că liderul rus reprezintă „o putere brutală”: Rusia este o superputere și dacă, la sfârșit, Ucraina supraviețuiește ca stat suveran, acesta fiind singurul nostru obiectiv și de aceea sprijinim Ucraina prin tot felul de mijloace diferite, atunci este victoria noastră”.

Morawicki a vorbit cu jurnaliștii britanici în timp ce participa la un summit UE, în timpul căruia liderii blocului comunitar au convenit a șasea tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului și a produselor petroliere, cu excepția petrolului livrat prin conducte.

Polonia, refugiu pentru cei mai mulți ucraineni

La 24 februarie, președintele Rusiei a ordonat invadarea Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De la începutul războiului, Polonia a fost principala ţară de sosire a refugiaţilor din Ucraina. În martie, circa 100.000 de ucraineni treceau zilnic frontiera poloneză, dar numărul lor a scăzut, ajungând la aproximativ 20.000 în mai. Până acum, în Polonia s-au refugiat peste 3,5 milioane de civili fugiți din calea agresiunii lui Putin.

Citește și: