31 mai 2022 | 18:25

Vladimir Putin, ultimatum pentru armata rusă. Lugansk trebuie cucerit până la 1 iunie

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin, ultimatum pentru armata rusă. Lugansk trebuie cucerit până la 1 iunie

Armata rusă bombardează orașele din estul Ucrainei cu scopul de a „elibera” inima industrială a țării cunoscută sub numele de Donbas. După ce a abandonat planul de capturare a capitalei Kiev, Vladimir Putin caută acum victoria militară în est (în mare parte rusofon), unde acuză Ucraina că a comis genocid.

Putin a dat ultimatum soldaților ruși: Lugansk trebuie cucerit până mâine

Atingerea obiectivelor în estul Ucrainei este minimul de care are nevoie liderul de la Kremlin înainte de a putea încheia operațiunea și a pretinde că este un succes. Forțele ruse controlează deja zone mari din sud. Ucraina spune că bătălia pentru Donbas este cea mai mare din Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, dar președintele ei a promis că armata „va lupta pentru fiecare centimetru al pământului nostru”.

Cert este că Vladimir Putin a dat termen soldaților ruși să atingă graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi pe cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât să fie cucerit întreg bazinul carbonifer Donbas din estul Ucrainei, susține agenţia ucraineană de presă Unian, citând serviciile de informaţii ale Kievului.

Cum rămâne cu regiunea Doneţk

Dat fiind faptul că situaţia este mult mai dificilă pentru ruși în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia au nevoie de mai mult timp, de aici și termenul de 1 iulie. Ocupanții au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), explică respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene.

Potrivit administraţiei militare regionale din Lugansk, aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub dominație rusă. Cele mai grele bătălii se dau la Severodoneţk, considerat centrul administrativ al regiunii Lugansk din 2014, după ce separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova au ocupat o parte din această zonă.

De ce Moscova vrea să controleze Donbasul

Când președintele Rusiei vorbește despre Donbas, Putin nu se referă doar la zona producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei. Acesta evidențiază două mari regiuni estice, Lugansk și Donețk, care se întind până la granița de nord cu Rusia. Zona este predominant vorbitoare de limbă rusă și, după ce Rusia a capturat Crimeea în 2014, forțele sale proxy au capturat mai mult de o treime din estul Ucrainei într-un război care nu s-a încheiat niciodată.

La o lună de la invazie, Kremlinul și-a redus ambițiile de a captura Kievul. În schimb, și-a mutat atenția către Donbas. Până la sfârșitul lunii martie, a susținut că a controlat 93% din Luhansk și 54% din Donețk. În aprilie, Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au început bătălia pentru Donbas și că forțele ucrainene s-au pregătit de mult pentru aceasta.

Chiar înainte de a declanșa războiul, Putin a recunoscut Lugansk și Donețk ca fiind independente de Ucraina. Dictatorul rus a făcut, în mod repetat, acuzații că Ucraina a comis genocid în est. Conflictul de acolo a provocat peste 14.000 de morți din 2014, dar trei sferturi dintre aceștia erau combatanți, iar linia de contact de 420 km nu s-a schimbat semnificativ după 2015, subliniază BBC.