05 apr. 2022 | 12:34

Klaus Iohannis, despre PNRR: ”Un instrument care trebuie valorificat la maximum”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, despre PNRR: ”Un instrument care trebuie valorificat la maximum”

Planul Național de Redresare și Reziliență este un instrument care trebuie valorificat la maxim, după cum a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Șeful statului român a transmis marți, un mesaj în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România.

Klaus Iohannis a vorbit despre PNRR

„Timp de aproape trei decenii, în cadrul reuniunilor dumneavoastră s-au dezbătut provocările cu care administrația publică locală și orașele s-au confruntat de-a lungul timpului și s-au analizat soluțiile concrete cele mai potrivite.

Astfel, au putut fi îmbunătățite politicile publice, pentru că dialogul între administrația locală și cea centrală este un beneficiu pentru dezvoltarea și progresul României, iar astfel de abordări trebuie continuate. Sunt, așadar, convins că și prin discuțiile din cadrul întâlnirii de astăzi veți reuși să găsiți noi modalități de rezolvare a unor probleme din educație, infrastructură, sănătate, economie, digitalizare, energie sau mobilitate urbană.

Aceste domenii cer o abordare comună în exercitarea activității dumneavoastră și o bună colaborare între autoritățile statului, bazată pe transparență și integritate”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis crede că implicarea cetățenilor în procesul decizional este deosebit de importantă, iar autoritățile trebuie să acționeze ca un partener real al acestora.

În plus, șeful statului român nu a uitat nici de PNRR.

„În prezent, România beneficiază de o multitudine de instrumente europene menite să faciliteze modernizarea și dezvoltarea statului, dar mai ales a comunităților locale. Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un astfel de instrument care trebuie valorificat la maximum.

Utilități publice performante, școli și spitale moderne, drumuri asfaltate și infrastructură de transport eficientă – toate acestea ar trebui să devină în câțiva ani o constantă a fiecărei comunități locale. Implementarea eficientă și la timp a proiectelor de investiții cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență depinde și de implicarea dumneavoastră, a administrațiilor publice locale.

De multe ori, dumneavoastră ați oferit soluții mai simple și mai eficiente în raport cu nevoile cetățenilor. De exemplu, dată fiind criza energetică pe care o traversăm, o soluție indispensabilă vizează proiectele de eficiență energetică de la nivelul instituțiilor și comunităților locale, proiecte care să fie susținute în mod adecvat prin politici guvernamentale”, conchide Iohannis.

Nicușor Dan, proiecte în valoare de 50 de milioane de euro

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat că Primăria Capitalei a depus, în prima zi de funcţionare a PNRR, proiecte în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru renovarea unor clădiri rezidenţiale multifamiliale, dar şi pentru clădiri publice și monumente istoric.

„În prima zi în care a început să funcţioneze Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Primăria Capitalei a depus, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, proiecte pentru a obţine finanţare europeană în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro.

Dorim să renovăm 13 blocuri, unele dintre ele monumente istorice, precum şi clădiri publice, emblematice pentru Bucureşti, cum ar fi Casa Gheorghe Tattarescu din str. Domniţa Anastasia nr. 7, Pinacoteca din str. Lipscani nr. 18-20 şi Blocul Rosenthal din Calea Victoriei nr. 22-24”, a declarat Nicuşor Dan, citat într-un comunicat de presă transmis, luni, de PMB.