Guvernul bagă mâna în sacul PNRR și cheltuie primul miliard de euro: iată pe ce

Guvernul bagă mâna în sacul PNRR și cheltuie primul miliard de euro: iată pe ce

Executivul de la București va începe să cheltuiască primul miliard de euro din banii care ne revin în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Anunțul a fost făcut vineri de premierul României, Nicolae Ciucă.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului, șeful Executivului anunță startul cheltuielilor. Este vorba, în primă fază, de un miliard de euro. Banii vor fi cheltuiți, după cum afirmă însuși premierul Ciucă, pe „renovarea clădirilor din întreagă țară”.

Care-i planul autorităților cu banii din PNRR, mai exact

„Primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost deja accesat.

Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreagă țară și reprezintă cea mai bună dovadă a modului în care Guvernul României abordează șansa enormă pentru dezvoltarea și modernizarea țării pe care o are prin acest program de redresare.

Prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, autoritățile publice locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranță seismică sau la incendii.

România și-a îndeplinit la timp obligațiile asumate prin PNRR și începe deja să valorifice cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziția noastră”, a precizat primul ministru.

O altă noutate legată de PNRR, pe care contribuabilii români ar trebui s-o știe, vizează lansarea platformei online de depunere a proiectelor PNRR.

Pentru depunerea proiectelor în cadrul apelurilor deschise, aplicanții își vor crea cont în platformă și, ulterior, vor putea completa toate informațiile necesare în vederea depunerii de proiectelor.

Independent de platforma dezvoltată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, instituțiile care coordonează implementarea investițiilor finanțate în cadrul PNRR pot folosi platforme proprii pentru preluarea cererilor de finanțare. În cazul fiecărui apel de proiecte finanțat în cadrul PNRR, instituțiile responsabile de gestionarea fiecărui apel în parte vor anunța atât momentul deschiderii apelului, cât și platforma prin intermediul căreia vor fi depuse proiectelor pentru contractarea de finanțări.