16 iun. 2022 | 17:30

Klaus Iohannis a ajuns la Kiev, alături de Mario Draghi, Olaf Scholz și Macron: „Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis a ajuns la Kiev, alături de Mario Draghi, Olaf Scholz și Macron: „Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni

Președintele Klaus Iohhannis va ajunge astăzi, 16 iunie, la Kiev, în cadrul unei vizite comune alături de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul Italiei, Mario Draghi. Klaus Iohannis va fi în Kiev după ora 11:00.

Iohannis, vizită în Kiev

Update 17:30 – Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, în timpul vizitei sale în Kiev. Șeful statului se află în Ucraina, alături de premierul italian Mario Draghi, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.

„Suntem aici împreună cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski pentru că ştim că e datoria noastră să acţionăm.

Este responsabilitatea noastră să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului aceste ţări”, a scris Klaus Iohannis, joi, pe Twitter.

Update 12:30 – Președintele Volodimir Zelenski i-a dus pe liderii europeni în vizită la Irpin, unul dintre cele mai distruse orașe de către armata rusă. Localitatea se află lângă Kiev, iar orașul este complet distrus. Invadatorii ruși au fost alungați de armata ucraineană. Este pentru prima oară când liderii europeni văd o zonă atât de afectată de războiul în curs de desfășurare din Ucraina

Update 11:30 – La scurt timp după sosirea președintelui Klaus Iohannis la Kiev, o alarmă aeriană a pornit pe străzile capitalei ucrainene.

„Semnalul de alarmă aeriană spune că există un pericol deasupra Ucrainei și că orice zonă poate fi bombardată de ruși”, conform corespondentului Antena 3 la Kiev.

Update 10:25 – Klaus Iohannis a ajuns în gara din Kiev.

„Astăzi, la Kiev, împreună cu colegii mei europeni, Cancelarul Olaf Scholz, Președintele Emmanuel Macron și Premierul Mario Draghi, pentru a arăta sprijinul nostru puternic și solidaritatea deplină față de președintele Volodimir Zelenski și de poporul ucrainean.

Această agresiune ilegală rusă trebuie să înceteze!”,  a scris președintele român.

Administrația Prezidențială și autoritățile din România nu au dat nicio informație despre această vizită, din motive de securitate. Cu toate acestea, vizita lui Iohannis la Kiev a fost dezvăluită de către  parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko, pe Twitter.

Executivul UE va face mâine o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE. Romania s-a pronunțat în favoarea aderării la UE a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova.

Emmanuel Macron a spus, în timpul vizitei în România, că este timpul ca Europa să reasigure Ucraina cu privire la ambiţiile sale europene.

„Suntem într-un moment în care trebuie să trimitem semnale politice clare, noi europenii, către Ucraina şi poporul ei, când acesta rezistă eroic”, a spus preşedintele francez, fără a oferi detalii.

Iohannis și Macron, discuții în București

„Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat în „mod intensiv”, a spus Iohannis.

„O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.

România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv”, a continuat el.