Volodimir Zelenski, dezamăgit de Emmanuel Macron: ”Ne-a cerut să renunțăm la unele teritorii”

Volodimir Zelenski, dezamăgit de Emmanuel Macron: ”Ne-a cerut să renunțăm la unele teritorii”

Volodimir Zelenski a venit cu o primă reacție după ce Emmanuel Macron i-a sugerat președintelui ucrainean să renunțe la mai multe teritorii pentru a putea ajunge la un acord de pace cu Rusia. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru televiziunea italiană.

Președintele Franței i-a cerut lui Zelenski să renunțe la mai multe regiuni

„Să ne propună să renunțăm la ceva în ceea ce privește suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui rus Putin nu pare un lucru corect din partea unor lideri. Nu suntem pregătiți să salvăm fața cuiva plătind cu teritoriile noastre, nu cred că este corect”, a declarat Zelenski la RAI, răsâpunzând la o întrebare despre sugestia președintelui francez că Moscova nu ar trebui „umilită” într-un acord de pace, ca nu cumva să alimenteze resentimentele care să conducă la un nou război.

Liderul de la Kiev a recunoscut totuși că va fi o misiune destul de complicată să scoată trupele ruse din mai multe regiuni din Ucraina, pe care Rusia le controla și înainte de invazie, cum ar fi Crimeea.

Volodimir Zelenski ar fi dispus la o nouă rundă de negocieri cu Rusia doar în momentul în care Putin ar retrage trupele de pe teritoriile capturare în ultimele săptămâni.

„Desigur, ei ar vrea să rămână, din păcate, pe alte teritorii ocupat”, a adăugat el.

Totodată, Zelenski a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

“În acest an, conferinţa va avea o importanţă specială pentru ţara noastră. Se va discuta reconstrucţia după război. Facem tot ce putem pentru a obţine susţinerea lumii şi participarea la Forumul de la Davos este una dintre cele mai bune oportunităţi. Sunt 63 universităţi din SUA şi două din Canada, la care studiază sute de mii de studenţi. Vocea lor ne va ajuta. La sfârşitul lunii mai mă voi adresa studenţilor de la Universitatea Stanford. De asemenea, mă pregătesc să comunic cu studenţi ucraineni de la principalele universităţi din ţară. Voi răspunde la unele întrebări importante şi dificile care există în societatea noastră şi aştept întrebări profunde de la studenţi”, a spus Zelenski

 

Citește și: