Pas uriaș pentru Ucraina și Republica Moldova. Obțin statutul de candidate la UE. Ce se întâmplă cu Georgia

Pas uriaș pentru Ucraina și Republica Moldova. Obțin statutul de candidate la UE. Ce se întâmplă cu Georgia

Comisia Europeană va recomanda vineri ca Uniunea Europeană să desemneze Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderare, iar Georgiei i se va cere să îndeplinească anumite condiții înainte de a i se acorda același statut, au declarat diplomați.

Ucraina și Republica Moldova, gata să intre în UE

În timp ce unele țări din UE, printre care Olanda și Danemarca, nu susțin ca mai multe țări să devină candidate la aderarea la UE, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a obținut joi sprijinul Franței, Germaniei, Italiei și României.

Comisia, executivul UE, este așteptată să își prezinte propunerea astăzi, 17 iunie. Acest lucru va deschide calea pentru ca liderii guvernelor UE să o semneze în cadrul unui summit care va avea loc joia și vinerea viitoare la Bruxelles, în ceea ce va reprezenta o creștere a moralului Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei.

În prima lor vizită la Kiev de la invazia Rusiei din 24 februarie, Emmanuel Macron din Franța, Olaf Scholz din Germania, Mario Draghi din Italia și Klaus Iohannis din România au declarat că Ucraina aparține „familiei europene”.

Pas important pentru Ucraina

Statutul de candidat la UE, căutat de Ucraina din 2014, când protestele de la Kiev au răsturnat un președinte pro-rus nepopular, ar fi o piatră de hotar în drumul său de la o fostă republică sovietică la o economie dezvoltată în cel mai mare bloc comercial din lume.

Cu toate acestea, se așteaptă ca drumul spre aderare să dureze ani de zile, necesitând reforme profunde care să abordeze corupția endemică.

De asemenea, „extinderea” UE ca politică s-a blocat din 2018. Statele membre ale UE nu reușesc să cadă de acord asupra oportunității de a aduce alți candidați oficiali – Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia – în cadrul blocului.

 

Citește și: