Klaus Iohannis a vorbit despre armele chimice și biologice, înainte de Summit-ul extraordinar NATO: „Nu putem porni de la premisa că cineva le folosește”

Klaus Iohannis a vorbit despre armele chimice și biologice, înainte de Summit-ul extraordinar NATO: „Nu putem porni de la premisa că cineva le folosește”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre armele chimice și biologice, înainte de Summit-ul extraordinar al NATO. Șeful statului a declarat că nu se poate porni de la premisa că cineva ar putea să le folosească. Declarațiile vin în contextul în care secretarul general NATO a afirmat că folosirea unor astfel de arme va duce la „schimbarea completă a naturei războiului”. Totodată, Jens Soltenberg a asigurat că Alianța va răspunde oricărei amenințări a teritoriilor sale.

Klaus Iohannis, declarație înainte de Summit-ul extraordinar NATO

„Armele chimice şi biologice sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim pur şi simplu de la premisa că cineva le foloseşte.

Noi toţi sperăm să rămână aşa şi toţi semnatarii tratatelor internaţionale să respecte ceea ce s-a decis”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al NATO, care are loc la Bruxelles.

Anterior, secretarul general NATO a avut o declarație despre posibilitatea de folosire a armelor chimice și biologice de către Rusia în Ucraina, spunând că situația s-ar schimba drastic, în condițiile folosirii lor.

„Am intensificat prezența militară în partea de est a NATO. Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Trebuie să facem mai multe și să o facem repede. (…)

Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin.

Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada. (…) Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a regulilor internaționale și reacția va fi ca atare.

Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac”, a spus liderul NATO.

La Summit-ul extraordinar al Alianței va participa și președintele american Joe Biden.

”În cadrul summitului, președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial.

Președintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, mai precizează sursa citată.

Liderii NATO se adună la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile pe care Alianța le va lua în noul context de securitate pe termen mediu și lung, dar și despre consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summit-ului NATO de la Madrid, care va avea loc în luna iunie.

Șefii statelor Alianței vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și sunt invitate să își mărească capacitățile de a ajuta țara, dar și pe cele care au primit valuri mari de refugiați.

Reuniunea va aborda și relațiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Citește și: