21 mart. 2022 | 11:42

China își reiterează poziția în războiul Rusia-Ucraina: „Nu vom trimite arme niciunei părți“

ULTIMA ORĂ
China își reiterează poziția în războiul Rusia-Ucraina: „Nu vom trimite arme niciunei părți“

Răzbiul dintre Rusia și Ucraina a creat tensiuni între SUA și China, președintele american Joe Biden declarând zilele trecute că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia ar putea fi ajutată de China cu echipament militar. În urma acestor acuzații, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că Beijingul nu va trimite arme niciunei părți. „Ceea ce trimite China sunt medicamente şi saci de dormit“, a afirmat oficialul chinez. Mai multe detalii, în continuare.

China își reiterează poziția în războiul Rusia-Ucraina

După ce săptămâna trecută oferea asigurări că nu va ataca niciodată Ucraina, ba dimpotrivă o va ajuta politic și economic, China și-a reiterat poziția în războiul dintre cele două țări, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, declarând că țara sa nu va trimite „arme și muniție“ nici Rusiei, nici Ucrainei, pe fondul zvonurilor privind un presupus sprijin al Beijingului faţă de invazia rusă.

„Există multă dezinformare cu privire la sprijinul militar al Chinei pentru Rusia. Dezminţim. Ceea ce trimite China sunt medicamente şi saci de dormit. Nu trimitem nici arme şi nici muniţii niciuneia dintre părţi“, a declarat diplomatul chinez într-un interviu acordat duminică postului CBS, transmite EFE.

Totodată, acesta a ținut să precizeze că țara sa „este împotriva războiului“, fapt pentru care va face „tot ceea ce este nevoie pentru a detensiona această criză“, deși a refuzat să condamne invazia rusă în Ucraina.

Într-o videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping, președintele american Joe Biden a avertizat vineri că vor exista „consecințe“ pentru China dacă va oferi „sprijin material“ Rusiei în războiul dintre țara condusă de Putin și Ucraina.

Citește și: Tensiuni între China și SUA, pe tema războiului din Ucraina. Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție

„Nu vom trimite arme niciunei părți“

Ambasadorul Qin Gang a catalogat discuția dintre cei doi lideri drept „sinceră, profundă și constructivă“, în timpul acesteia Xi spunând „foarte clar“ că Beijingul „mizează pe pace şi se opune războiului“.

Chestionat cu privire la motivul pentru care China nu condamnă deschis invazia rusă în Ucraina, Qin Gang a calificat drept „naivă“ convingerea că „condamnările rezolvă problema“ şi a pledat pentru „diplomaţie“.

Întrebat dacă China va oferi susţinere financiară Rusiei în războiul pe care-l duce contra Ucrainei, diplomatul chinez s-a limitat să răspundă că ambele țări mențin „o cooperare comercială, economică, financiară şi energetică normală“.

Totodată, Qin Gang a apreciat că „relația de încredere“ dintre Rusia și China pune Beijingul într-o „poziţie unică pentru a putea media“ în soluţionarea conflictului.

„China este parte a soluţiei, nu parte a problemei“, a subliniat el.