Luca Niculescu nu va mai fi ambasador în Franța. Prima reacție a diplomatului: „O altă etapă începe”

Luca Niculescu nu va mai fi ambasador în Franța. Prima reacție a diplomatului: „O altă etapă începe”

Luca Niculescu nu va mai fi ambasador în Franța. Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru rechemarea acestuia în România.

Cum a reacționat jurnalistul

Update 13:58. Ambasadorul român în Franța a reacționat cu privire la rechemarea sa de către președintele Klaus Iohannis.

„În toată această perioadă, am lucrat zilnic pentru ca relația atât de specială dintre București și Paris să fie și mai strânsă, ca legăturile dintre noi să fie și mai puternice, în toate domeniile.
Pentru că, fie că vorbim despre politică, economie, cultură, apărare, societate civilă, parteneriate între localități – nu există un singur sector în care relațiile noastre să nu fie de o mare intensitate. Când vine vorba despre Franța, «românii au memoria inimii», după cum spunea Titulescu.
A fost, de asemenea, un privilegiu să reprezint România în Principatul Monaco și Principatul Andorra. Iar, dincolo de chestiunile bilaterale, am avut marea șansă sa promovez alte dosare pasionante – cum ar fi aderarea la OCDE, unde procesul a început cu succes. Sau relația tot mai puternică cu Organizația Internațională a Francofoniei.
Voi spune puțin despre acești șase ani acum, chiar dacă ar fi foarte multe de spus, atât de bogați au fost. Cred că, dintre toate experiențele de aici, cel mai mult m-au marcat întâlnirile cu oamenii. Au fost sute de întâlniri memorabile cu francezi și români, oameni datorită cărora conexiunile dintre țările noastre sunt aparte.
Le mulțumesc pentru că au împărtășit cu mine trăirile și experiențele lor și că am putut lucra împreună. Le mulțumesc românilor din Franța, de la care am avut atât de învățat. Dar lista celor cărora ar trebui să le mulțumesc e foarte-foarte lungă.
Așa că mă voi opri doar la mulțumirile pentru extraordinarii colegi de la Ambasadă, fără de care nu am fi realizat ce am realizat în acești ani.
O etapă se apropie de sfârșit, o alta se pregătește să înceapă. Și va fi tot pentru România”, scrie Luca Niculescu pe Facebook.

Luca Niculescu, rechemat de Iohannis

“Decret privind rechemarea domnului Luca Niculescu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Franceză, în Principatul Andorra și în Principatul Monaco”, a transmis Administrația Prezidențială.

Luca Niculescu a fost numit ambasador în Franța în urmă cu șase ani. Acesta a devenit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Franța la începutul lui 2016.

A fost ambsadorul român în Franța și Principatul Andorrei și în Principatul Monaco

În urmă cu trei ani, în 2019, Luca Niculescu a fost ales Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța.

Se pare că acesta va primi o funcție în stat. Luca Niculescu a îndeplinit concomitent și funcția de ambasador în Principatul Andorra și în Principatul Monaco.

El a fost jurnalist, dar și redactor-șef al postului de radio RFI România.

El a fost nominalizat în decembrie 2015 de către Klaus Iohannis pentru preluarea postului de ambasador al României în Franța, Principatul Andorrei și în Principatul Monaco.

Luca Niculescu este licențiat în Jurnalism și are un master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism din Strasbourg.