28 iul. 2022 | 09:36

Kim Jong-un amenință cu arme nucleare SUA și Coreea de Sud: „Guvernul și armata vor fi anihilate”

ULTIMA ORĂ
Kim Jong-un amenință cu arme nucleare SUA și Coreea de Sud: „Guvernul și armata vor fi anihilate”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un avertizează că este gata să-și folosească armele nucleare în potențiale conflicte militare cu Statele Unite și Coreea de Sud, a declarat, joi, presa de stat, în timp ce dezlănțuia o retorică aprinsă împotriva rivalilor, despre care spune că duc peninsula coreeană în pragul războiului.

Kim Jong-un avertizează SUA și Coreea de Sud

Discursul dictatorului către veteranii de război la cea de-a 69-a aniversare de la sfârșitul Războiului Coreean (1950-1953) a fost menit, aparent, să stimuleze unitatea internă în țara atinsă de dificultăți economice. Coreea de Nord își va intensifica amenințările împotriva SUA și a Coreei de Sud, pe măsură ce aliații se pregătesc să extindă exercițiile pe care Nordul le vede ca o repetiție de invazie, spun unii observatori.

„Forțele noastre armate sunt complet pregătite să răspundă oricărei crize, iar factorul de descurajare a războiului nuclear al țării noastre este, de asemenea, gata să-și mobilizeze puterea absolută, în conformitate cu misiunea sa”, a spus Kim Jong-un, potrivit Agenției Centrale de Știri.

Armele nucleare vor fi folosite în potențiale conflicte militare

Președintele de la Phenian a spus că exercițiile militare dintre americani și sud-coreeni arată „standarde duble” și aspecte „de tip gangster” ale SUA, deoarece pun în alertă activitățile militare de rutină ale Coreei de Nord – o aparentă referire la testele sale cu rachete – catalogându-le provocări sau amenințări.

Dictatorul suprem face acuzații grave la adresa omologului sud-coreean

De asemenea, Kim l-a numit pe noul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol „un maniac al confruntării”, care a mers mai departe decât liderii anteriori, explicând că guvernul conservator al lui Yoon a fost condus de „gangsteri”. De la preluarea mandatului în mai, cabinetul Yoon a luat măsuri pentru consolidarea alianței militare a Seulului cu Statele Unite și întărirea capacității de neutralizare a amenințărilor nucleare nord-coreene, inclusiv un atac preventiv.

„A vorbi despre acțiuni militare împotriva țării noastre, care posedă arme absolute de care se tem cel mai mult, este absurd și este o acțiune suicidară foarte periculoasă”, a amenințat dictatorul suprem. „O astfel de încercare periculoasă va fi imediat pedepsită de puterea noastră puternică, iar guvernul Yoon Suk Yeol și armata sa vor fi anihilate”, a completat Kim Jong-un.

Care este strategia lui Kim, potrivit experților străini

Anul acesta, președintele nord-coreean și-a amenințat din ce în ce mai mult rivalii cu programul său nuclear, unii experți străini spunând că este o încercare prin care caută concesii externe și o mai mare unitate internă.

În aprilie, Kim a spus despre Coreea de Nord că ar putea folosi preventiv arme nucleare, dacă este amenințată. Dictatorul caută sprijin public mai mare, deoarece economia țării sale a fost lovită de închiderile frontierelor legate de pandemie, sancțiunile conduse de SUA și de propria administrare greșită. Peninsula a recunoscut primul focar de COVID-19 în mai, deși amploarea bolilor și a deceselor este disputată pe scară largă într-un stat care nu are capacitate medicală modernă.