Joe Biden a nominalizat prima femeie ambasador al SUA în România. Cine este Kathleen Kavalec

Joe Biden a nominalizat prima femeie ambasador al SUA în România. Cine este Kathleen Kavalec

Președintele SUA, Joe Biden, și-a anunțat, vineri, intenția de a o nominaliza pe Kathleen Ann Kavalec pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în România, potrivit Administrației de la Casa Albă. Aceasta este șefa Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina și membră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier.

Joe Biden a nominalizat o femeie ca ambasador în România

Kathleen Ann Kavalec a fost nominalizată de liderul american Joe Biden pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în România. Potrivit Casei Albe, Kavalec este membră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier și ocupă funcția de șef al misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina, detașată de la Departamentul de Stat din 2019.

Pe site-ul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Kathleen Kavalec figurează ca șefa Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.
Fost secretar adjunct al Departamentului de Stat al SUA la Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, ambasadorul Kathleen Kavalec a fost numită șefa Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina pe 24 septembrie 2019.

Cine este Kathleen Kavalec: detalii cheie

Diplomat american de carieră, Kavalec a ocupat o varietate de funcții diplomatice, inclusiv director pentru afaceri ruse în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice și delegat permanent adjunct și șef adjunct la Misiunea SUA la UNESCO din Paris. Aceasta a fost, de asemenea, coordonator adjunct al asistenței SUA pentru Europa, Eurasia și Asia Centrală și director pentru prevenirea conflictelor.

Misiunile lui Kathleen Ann Kavalec în străinătate au inclus servicii în diverse țări, inclusiv Rusia, Ucraina, România și Brazilia. Ea este beneficiară a mai multor premii ale Departamentului de Stat american.

Vorbește mai multe limbi străine

Ambasadorul Kavalec deține un master în Științe Politice la Universitatea Berkeley din California din Berkeley și unul în Servicii Externe la Universitatea Georgetown. Cunoaște mai multe limbi străine, precum rusă, franceză, spaniolă, portugheză și română. Este căsătorită și are trei copii.

Adrian Zuckerman, ultimul diplomat trimis de Washington la București

Statele Unite nu mai au ambasador la București din ianuarie 2021. Ultimul diplomat trimis de Washington în România a fost Adrian Zuckerman. În martie 2022, acesta a afirmat că sancţiunile împotriva Rusia, pentru  invadarea Ucrainei, trebuie să fie extinse astfel încât nimeni să nu mai poată subvenţiona războiul lui Putin. În opinia lui Zuckerman, pentru oprirea liderului de la Kremlin este nevoie de o coaliţie formată nu doar din ţările NATO, ci şi din afara alianței militare, care, alături de UE, are obligaţia să protejeze Ucraina.

Citește și: