Joburile din restaurante, înlocuite de roboți? Deja se întâmplă, nu mai e un scenariu de film

Joburile din restaurante, înlocuite de roboți? Deja se întâmplă, nu mai e un scenariu de film

Îți mai amintești de filmele în care omenirea trecea la următorul nivel tehnologic, iar aproape toate joburile erau preluate de mașinării inteligente, capabile să substituie activitatea oamenilor? Ei bine, acest lucru deja se întâmplă, în unele domenii de activitate.

Ai fi crezut că joburile din industria ospitalității și din restaurante, cum ar fi cel de bucătar, nu vor putea fi înlocuite niciodată de roboți. Din păcate, sau din fericire, depinde din ce punct de vedere privim lucrurile, acest scenariu deja se întâmplă.

Mâncare preparată de roboți

Lanțul de fast food israelian BBB vine cu o propunere inedită pentru clienții săi. Meniul parcă este desprins din filmele SF ale anilor trecuți. Mai exact, pofticioșilor li se propune un burger vegetal gătit de un robot. Mai mult decât atât, clienții își pot personaliza preparatul, după propriile preferințe culinare sau anumite caracteristici medicale, putând fi modificată cantitatea de proteine vegetale sau de grăsime.

Practic, asistăm cu toții la o adevărată premieră în industrie.

„Este pentru prima dată când o mașină fabrică automat un hamburger personalizat”, a declarat pentru AFP Racheli Vizman, CEO-ul SavorEat.

„Robotul chef” poate găti simultan trei hamburgeri diferiți. Aparatul amestecă mai multe ingrediente precum fasole, cartofi și năut pentru a forma o textură „care seamănă cu cea a cărnii adevărate”, explică Racheli Vizman, care și-a fondat societatea în 2018 împreună cu doi profesori de la Universitatea ebraică din Ierusalim.

Însă elementele surpriză nu se opresc aici. Clienții trebuie să știe că robotul este deosebit de eficient și are nevoie de foarte puțin timp pentru a pune pe masa pofticioșilor savurosul preparat inedit. Totul se întâmplă în doar câteva minute.

De asemenea, robotul poate lucra în continuu, neavând nevoie de timp de odihnă și repaus, așa cum se întâmplă cu un bucătar obișnuit, om, ceea ce poate revoluționa cu adevărat industria alimentară.