Intră în vigoare de la 1 aprilie pentru milioane de români. Anunțul momentului, făcut de Guvern, care stabilește cât de scumpă va fi viața

Intră în vigoare de la 1 aprilie pentru milioane de români. Anunțul momentului, făcut de Guvern, care stabilește cât de scumpă va fi viața

1 aprilie 2022 este data în care o nouă măsură, impusă de Guvern, va intra în vigoare și va decide cât de scumpă va fi viața, de acum înainte, în țara noastră.

Vorbim, în acest caz, despre plafonarea prețurilor la energia electrică, „cartoful fierbinte” al momentului, în România.

De la data de 1 aprilie 2022 vor intra în vigoare noi măsuri, pe piața energiei electrice. Acestea vor fi valabile până în în ultima zi a lunii martie, din anul 2023.

Se ia în calcul, de asemenea, accesarea de noi proiecte prin PNRR, în ceea ce privește energia regenerabilă, printr-o colaborare directă dintre Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul Energiei, despre accesarea de noi proiecte prin PNRR

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prioritar vor fi punctate companiile care au un autoconsum de minim 50%, adăugând că cei care vor beneficia de acest ajutor vor fi afaceriștii din industria alimentară și agricultură, printre alte domenii care s-ar putea să se califice acestor măsuri.

Așadar, se vor putea accesa circa 450 de milioane de euro, în acest sens, prin PNRR.

Mai mult, de la 1 aprilie, așa cum menționam anterior, va intra în vigoare o ordonanță de urgență menită să contribuie la bunăstarea populației vulnerabile, în urma creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale.

La rândul lui, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a menționat că are intenția de a da o mână de ajutor. Cu alte cuvinte, se lucrează intens între ministere, astfel încât, până la data de 1 aprilie, ordonanța care reglementează plafonarea prețurilor la energie să capete o formă finală, agreată în unanimitate.

Rămâne de văzut care va fi, până la urmă, forma finală a acestei ordonanțe de urgență și cum va ajuta ea, efectiv, populația vulnerabilă, dar și companiile. În mod evident, ne vom da seama de utilitatea ei (sau dimpotrivă) în momentul în care vor sosi primele facturi la energie.

Citește și: