18 nov. 2022 | 09:13

Interzis în România, s-a schimbat legea pentru acești români: lovitura neașteptată pentru amatorii de jocuri de noroc, păcănele și nu numai

ACTUALITATE
Interzis în România, s-a schimbat legea pentru acești români: lovitura neașteptată pentru amatorii de jocuri de noroc, păcănele și nu numai

Dependența de jocuri noroc este o problemă foarte importantă în rândul românilor, mai ales într-o țară în care o sală de păcănele este la fiecare 50 de metri. Deși a durat un pic, se pare că această problemă a ajuns în sfârșit și în atenția autorităților.

O lege cu consecințe pe termen lung în rândul pasionaților de jocuri de noroc tocmai a trecut de Parlamentul României cu vot afirmativ de aprobare. Este vorba de stabilirea unei liste negre cu persoanele dependente de jocuri de noroc, persoane care vor avea restricție 5 ani de zile pentru a mai intra într-o sală de păcănele, pariuri și alte tipuri de jocuri de noroc.

jocuri de noroc taxe interdicție

Interzis în România pe 5 ani, pentru amatorii de jocuri de noroc

În condiții ideale, dacă măsura se va aplica într-o manieră inteligentă și se va monitoriza implementarea de către autorități, statul român s-ar putea să joace un rol important în vindecarea unui dintre cele mai grave vicii din societatea românească. Acesta lucru a fost posibil prin completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Mecanismul de implementare este următorul. Persoanele care își declară dependența față de jocurile de noroc, de bună voie sau sub presiunea familiei și a prietenilor, sunt introduse într-un registru al administratorilor de săli de jocuri. Din acel moment, cade în sarcina administratorilor să nu mai primească persoanele respective în sălile de jocuri. Baza de date va fi păstrată timp de cinci ani de către fiecare operatori, ani în care vor rămâne în vigoare și restricțiile din spate.

„Legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenţi de păcănele pot fi opriţi să îşi facă praf viaţa”, a explicat deputatul Florin Roman (PNL), insistând și asupra faptului că legea va veni şi în ajutorul părinţilor care vor să-şi protejeze copiii de astfel de adicţii.

În final, deși inițiativa este lăudabilă, punerea în aplicarea va fi una destul de complicată. Nu de alta, dar în satele uitate de lume, în care copii joacă nestingheriți și ilegal la păcănele, este improbabil ca cineva să vine să verifice registrul interdicțiilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele