12 iul. 2022 | 15:29

Îngrijorări în Europa privind rezervele de gaze. Va reuși România să treacă de iarnă? Răspunsul premierului

ULTIMA ORĂ
Îngrijorări în Europa privind rezervele de gaze. Va reuși România să treacă de iarnă? Răspunsul premierului

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va avea suficient gaz în depozitele naționale pentru iarnă. El a mai spus că în acest moment, depozitele de gaz metan ale României sunt 47% pline și România „a acționat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre”.

Ce rezerve de gaze are România

Nicolae Ciucă oferă asigurări că România are suficient gaz cât să treacă de iarnă. În contextul îngrijorărilor statelor europene cu privire la livrarea de gaze, țara noastră are 47% din depozitele de gaz pline. 

„România va avea suficient gaz în depozitele naţionale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre”, anunţă premierul într-o postare pe Facebook.

El a mai spus că ținta pentru 1 august era de 46%, iar România a depăşit-o chiar în prima jumătate a lunii iulie.

Premierul a ținut să precizeze că suntem înaintea calendarului european privind rezervele de iarnă, pentru că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat.

„Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producţia internă, trimis în depozitele naţionale!”, transmite şeful Executivului.

România, în fața altor state europene privind depozitele de gaz

Statele europene au un obiectiv stabilit ca până la.1 noiembrie, depozitele de gaz să fie cel puțin 80% pline.

Menţinând ritmul accelerat, vom reuşi să atingem acest procent chiar înainte de termen”, declară Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat anterior dacă 80% din capacitatea de stocare este suficientă pentru la iarnă, spunând că este  „minimum necesar (…) pentru a trece prin iarnă”.

„Sigur, se fac demersuri, așa cum am discutat, sunt în discuții elementele de contract cu Azerbaidjanul, se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat și, de asemenea, pentru că nu depindem doar de partea de origine și partea de primire, respectiv la noi în țară, discutăm și de zonele de tranzit și trebuie să facem în așa fel încât să primim acceptul de la ţările de tranzit, respectiv, Turcia, Bulgaria și Grecia”, a completat el.