Informația momentului pentru românii cu pensii până în 3000 de lei: li se pregătește încă o majorare, cine-i împotrivă

Informația momentului pentru românii cu pensii până în 3000 de lei: li se pregătește încă o majorare, cine-i împotrivă

Peste pensiile românilor plutește în continuare un aer de incertitudine, având în vedere informațiile contradictorii legate atât de majorarea care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023, cât și de celelalte forme de ajutor sociale destinate românilor vulnerabili. Acum, alte câteva informații ce vizează destinul financiar a milioane de pensionari au ajuns în spațiul public.

În România, românii cu pensii până în 2000 de lei scapă de o serie stufoasă de impozite și dări la stat. PNL vrea să extindă acest privilegiu și pentru românii cu pensii până la 3000 de lei. Din păcate, în mai multe situații când această inițiativă a făcut valuri online, PSD s-a opus. Decizia finală va fi luat prin votul parlamentului.

Se întâmplă cu pensiile românilor până în 3000 de lei

Deputații PNL au depus în Parlament un proiect de lege care vizează scutirea de impozitul pe venit a pensiilor de sub 3000 de lei. Nu este prima oară când se vehiculează acest act normativ, dar sunt șanse semnificativ mai mari decât în trecut să treacă de votul deputaților și senatorilor. De partea cealaltă a baricadei, din aceeași coaliție de guvernare, social-democrații insistă pe faptul că voucherele propuse pentru 2023 ar trebui să fie suficiente pentru a le întinde o mână de ajutor românilor vulnerabili.

Deși majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023 este bătută în cuie pentru majoritatea pensionarilor din România, cu excepție celor care au pensii speciale, Comisia de Buget-Finanțe din cadrul Senatului va analiza noul amendament cu privire la neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Nicio decizie finală nu se ia însă fără votul în plen asupra propunerii legislative.

Și de o parte și de alta, partidele de guvernământ se află în campanie electorală și, din mai multe puncte de vedere, se joacă cu destinele românilor. Dacă s-ar majora pensiile prin neimpozitare, ar ajunge mai mulți bani la români și mai puțini bani la buget. Dacă s-ar oferi în continuare doar vouchere, avantajul este că acestea reprezintă un instrument mult mai ușor de promovat, de înțeles, de manipular. În același timp, îl poți întrerupe oricând. Va fi interesant să vedem pentru ce optează PNL și PSD în final, cine pe cine convinge.