Informația momentului despre pensiile românilor: majorarea de la 1 ianuarie 2023, victima luptei din PSD și PNL

Informația momentului despre pensiile românilor: majorarea de la 1 ianuarie 2023, victima luptei din PSD și PNL

Majorarea pensiilor din România continuă să fie un subiect de foarte mare interes pentru partidele din coaliția de guvernare. PNL, PSD și UDMR se luptă să ateste rolul important, esențial, pe care l-au jucat în creșterea pensiilor, într-un fel de campanie electorală cu victime.

Un lucru este sigur, pensiile românilor se vor majora începând cu 1 ianuarie 2023. Procentul de creștere va fi undeva între 10-11% vehiculat de PSD și 15-16% vehiculat de PNL. Valoarea exactă ar trebui să fie bătută în cuie înainte de finele săptămânii viitoare, după cum a promis ministrul Marius Budăi la începutul acestei săptămâni.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor din România

Pensiile românilor au început să fie un subiect de grave tensiuni între PSD și PNL. Liberalii îi acuză pe social democrați că vor să acorde o majorare de doar 11% de la începutul anului viitor, ca restul până la 16% să fie acordați după ce Marcel Ciolacu preia postul de premier de la Nicolae Ciucă, în contextul unei rocade ce ar trebui să aibă loc în mai 2023.

De partea cealaltă a baricadei, PSD vrea să acorde un procent semnificativ mai mic de majorare, 10-11%, dar acesta ar fi completat, cel puțin în ianuarie, de un ajutor financiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili dintre pensionari. În opinia social-democraților, pur și simplu, nu există fondurile suficiente pentru o majorare de 15%.

„Nu pot să nu observ cu tristețe cum colegi de-ai noștri, din coaliție, când PSD aloca majorări de alocații, de salariu minim, de salarii și de pensii, le numeau pomeni electorale. Așa le spuneau atunci. Că dacă PSD dă majorare de pensie, este o pomană electorală. Acum, licitează pe necazul părinților și al bunicilor noștri. Este condamnabil așa ceva.

Este hilar să spui că vrem noi să împărțim 12 procente acum, să dăm 3 procente mai târziu, când vine Ciolacu premier, nu discutăm în astfel de termeni despre necazul, despre supărarea și sărăcia părinților noștri. Orice este de licitat pe lumea aceasta, dar nu necazul și supărarea și tristeților acestora”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru Antena 3.

În același context, ministrul a explicat cum plănuiește să-i ajute mai ales pe cei mai vulnerabili dintre pensionari.

„Noi venim cu o anvelopă bugetară, în jur de 15 miliarde de lei, cu care putem asigura această majorare de 15% pe care o cer colegii noștri, însă împărțită într-un mod în care, noi, social-democrații, o vedem puțin altfel într-o perioadă de criză. Să acordăm o majorare a valorii punctului de pensie pentru toată lumea într-un procent de cel puțin 10%. Dar într-o perioadă de criză noi trebuie să ne îngrijim foarte mult de categoriile vulnerabile.

Eu nu cred că pentru un pensionar care are pensia de peste 10.000 de lei, și vorbim de pensii de contributivitate, va fi aceeași greutate în această iarnă cum este pentru un pensionar, apropo, 1,3 milioane de pensionari seniori din România iau pensie de 1.000 de lei. Eu cred că trebuie să ne îndreptăm atenția spre aceste categorii vulnerabile, în această perioadă grea. Nu vorbim decât de o majorare diferențiată a veniturilor, nu a pensiei, mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă.

Nu putem discuta că unii să iasă din iarnă și pe alții să îi lăsăm la marginea societății. Aceasta este viziunea social-democrată. Asta înseamnă, până la urmă, solidaritate socială. Nu descurajăm contributivitatea, facem majorare pe valoare de punct de pensie, dar majorăm veniturile diferențiat, așa cum bine a explicat președintele partidului, Marcel Ciolacu”, a mai declarat, luni, ministrul Marius Budăi.